Mens verden lider av mangel, velter Norge seg i vannrikdom

Den urettferdige fordelingen av verdens viktigste ressurs.

TØRKE:  Verden lider av vannmangel, men i Norge er vi like vannrike som vi er oljerike. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TØRKE: Verden lider av vannmangel, men i Norge er vi like vannrike som vi er oljerike. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Krisetørken i California er et eksempel på et verdensproblem, ikke bare et California-problem.  Vannmangel er noe over 2,3 milliarder mennesker på jorda lider av, og er et problem som blir større og større og rammer flere og flere land og områder.

Problemet kommer bare til å øke i omfang i årene som kommer, mener vannforsker Synne Movik Norsk institutt for vannforskning (NIVA). De viktigste årsaken til det, er klimaeendringene.

- Vannknapphet er veldig komplekst. Ja, tørke som følge av klimaendringer er én av de største årsakene, men endring i forbruks- og bosettingsmønstre bidrar også til en økende knapphet, sier Movik til Dagbladet.

Ujevnt fordelt For samtidig som verdens befolkning har tredoblet seg siden 1950, har vannforbruket seksdoblet seg, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. De har sammensatt en oversikt over stedene i verden hvor vannmangelen er verst.

Selv om jorda består av om lag 70 prosent vann, er det bare 2,5 prosent av det vannet som er ferskvann. Det er det vannet mennesket potensielt kan drikke og bruke til å holde seg selv i live, og dyrke fram annet liv. Problemet er imidlertid ikke hvor lite vann som eksisterer, men hvordan vi behandler det vannet vi har og hvordan vi fordeler det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer