Mens verden lider av mangel, velter Norge seg i vannrikdom

Den urettferdige fordelingen av verdens viktigste ressurs.

TØRKE:  Verden lider av vannmangel, men i Norge er vi like vannrike som vi er oljerike. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TØRKE: Verden lider av vannmangel, men i Norge er vi like vannrike som vi er oljerike. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Krisetørken i California er et eksempel på et verdensproblem, ikke bare et California-problem.
 
Vannmangel er noe over 2,3 milliarder mennesker på jorda lider av, og er et problem som blir større og større og rammer flere og flere land og områder.

Problemet kommer bare til å øke i omfang i årene som kommer, mener vannforsker Synne Movik Norsk institutt for vannforskning (NIVA). De viktigste årsaken til det, er klimaeendringene.

- Vannknapphet er veldig komplekst. Ja, tørke som følge av klimaendringer er én av de største årsakene, men endring i forbruks- og bosettingsmønstre bidrar også til en økende knapphet, sier Movik til Dagbladet.

Ujevnt fordelt For samtidig som verdens befolkning har tredoblet seg siden 1950, har vannforbruket seksdoblet seg, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. De har sammensatt en oversikt over stedene i verden hvor vannmangelen er verst.

Selv om jorda består av om lag 70 prosent vann, er det bare 2,5 prosent av det vannet som er ferskvann. Det er det vannet mennesket potensielt kan drikke og bruke til å holde seg selv i live, og dyrke fram annet liv. Problemet er imidlertid ikke hvor lite vann som eksisterer, men hvordan vi behandler det vannet vi har og hvordan vi fordeler det.

- Vann som ressurs blir veldig ujevnt fordelt. Og det er ikke det at vi ikke har nok vann, som er problemet, men hva vi gjør med det. Hvis vi ikke kan bruke vannet som følge av for eksempel forurensning, er vi like langt, sier Movik.

Norge er vannrike Ifølge Der Spiegel er det én milliard mennesker i verden som daglig er tvunget til å drikke forurenset vann. Norge er også i dette tilfellet svært heldige, mener NIVA-forskeren.

- Norge har en stor vannrikdom, og det bør vi være sjeleglade for. Oljerikdommen vår er én ting, men vannrikdommen vår er kanskje den største ressursen. Vi kommer ikke til å lide av vannmangel, da må det i så fall en radikal endring i klima- og værmønstrene, sier Movik.

Terje Tvedt, vannekspert og professor ved instituttet for geografi ved Universitetet i Bergen, er enig med Movik om at Norge er unntatt ulempene som følge av vannmangel.

- Nordmenn kan velte seg i vann, mens andre i beste fall får vann i springen noen dager i uka, sier Tvedt til Dagbladet.

- Naturen er urettferdig Han er imidlertid ikke enig i at vannmangel er et globalt problem, men heller at det er et lokalt problem noen steder i verden.

- Naturen er urettferdig og innebærer blant annet at det er mange ting man ikke kan gjøre noe med og som ikke har med sosial urettferdighet å gjøre. Det betyr at akutt vannmangel bare vil skje på noen steder av denne planeten, skriver

Tørke, forurensning og markedskrefter Der Spiegel har besøkt tre landområder i verden hvor vannmangelen i dag er på sitt foreløpige verste: California i USA, Brasil og Bolivia. Hver og en av disse landområdene sliter med vannmangel av ulike årsaker.

California er som kjent rammet av den verste tørken de har opplevd gjennom tidene. Tørken har blitt behørig omtalt i både norsk og internasjonal presse den siste tida.

TØRKE:  Dette kartet viser hvor i verden tørke er verst. Jo rødere, jo verre. Gråfargen betyr at det ikke eksisterer data om tørke i området. Illustrasjon: World Resources Institute
TØRKE: Dette kartet viser hvor i verden tørke er verst. Jo rødere, jo verre. Gråfargen betyr at det ikke eksisterer data om tørke i området. Illustrasjon: World Resources Institute Vis mer

Vannmangelen i Bolivia og Brasil er mindre omtalt, men like alvorlige. Ifølge Der Spiegel skyldes vannmangelen i Brasil i stor grad forurensning av landets store vannreserver. I Bolivia fikk store multinasjonale selskaper i oppdrag om å levere vann til storbyene, men på grunn av vannets naturlige viktighet kunne selskapene ta seg rikelig betalt for tjenestene sine.

- Bolivia heiv ut de private selskapene for folk var ikke i stand til å betale. Det kommer til å bli en kjempeutfordring i framtida, og viser at man trenger god regulering av disse selskapene, sier Movik ved NIVA.

- Ingen løsninger Begge forskerne er enig i at det ikke finnes noen mirakelkurer mot vannmangel.

- Problemet har ingen løsninger, bare mange lokale tilpasninger. Alt fra å bruke vannet mange ganger, slik som i London der det sies at innbyggerne drikker det samme vannet åtte ganger, til avsaltning, slik Israel driver med i stor skala, og til å forby ulike former for vannbruk slik vi nå ser i California.

Synne Movik ved NIVA håper imidlertid at den massive oppmerksomheten rundt tørken i California kan føre til at verdenssamfunnet får øynene opp for problemene knyttet til vannknapphet.

- Når vannmangel kan bli et såpass stort problem til og med i et I-land som USA, viser det hvor vanskelig dette er, sier forskeren.

Så mye vann går med i mat-produksjon:

• 1 glass vin = 109 liter vann
• 1 liter melk = 1020 liter vann
• 1 kilo kylling = 4325 liter vann
• 1 kilo ost = 5060 liter vann
• 1 kilo mandler = 8047 liter vann
• 1 kilo biffkjøtt = 15 500 liter vann

Beregningene er gjort av waterfootprint.org og viser hvor mye vann som enten forbrukes, forurenses eller fordamer i produksjonen av ulike type mat- og drikkevarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer