SMARTE KARER: Mensa jakter kloke hoder. Olav Myren Tørresvold, Thomas Gangstad (22) og Kjetil Stea Eid (32) (t.h).   Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SMARTE KARER: Mensa jakter kloke hoder. Olav Myren Tørresvold, Thomas Gangstad (22) og Kjetil Stea Eid (32) (t.h). Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Mensa søker etter kloke hoder

Hvor høy er din IQ? Ta testen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mensa er den organisasjonen i Norge som har medlemmer med høyest intelligens. Nå ønsker de å finne flere likesinnede.

Men de kommer til kort på et punkt. Av en befolkning på fem millioner mennesker hvor rundt to prosent statistisk sett er kvalifisert til å bli medlemmer i Mensa, har organisasjonen bare 1140 medlemmer.

- To prosent skulle gi et potensiale på 100.000 medlemmer hvis jeg ikke tar feil. Det ville i så fall være flaut for meg som er revisor, sier testansvarlig i Mensa, Olav Myren Tørresvold.

Med en IQ på 135 eller mer, har han nok rett. Og derfor går de nå aktivt ut for å rekruttere flere medlemmer.

- Vi oppfordrer vi folk til å logge seg inn på hjemmesiden vår og ta testen som ligger der (Mensas hjemmeside er nede, men testen kan også tas på Facebook). Hvis man scorer godt på den er neste skritt og melde seg for å ta den ordentlige testen, sier Olav Myren Tørresvold i Mensa.

- Dere har ingen i organisasjonen som til daglig jobber med markedsføring?

- He, he, det har jeg ikke oversikt over. Vi har alt fra kjernefysikere til arbeidsledige, men Mensa er drevet av frivillige. Det er jo derfor vi vil bli større, for å bygge en bedre organisasjon, sier Olav Myren Tørresvold i Mensa.

I tillegg til helgas storrekruttering på Teknisk museum i Oslo, kjører Mensa testing av potensielle nye medlemmer i Ålesund, Grimstad, Kristiansand, Drammen, Stavanger, Tromsø og «Østfold» samme dag.

- Vi er ikke i nærheten av en brøkdel av potensialet. Dette vil vi nå gjøre noe med, sier Tørresvold.

Selv har han vært medlem i Mensa siden 2011. Han mener at organisasjonen kan passe for alle og den diskriminerer ingen.

- Alle har i utgangspunktet like muligheter, det stilles ingen krav til tidligere bakgrunn. Alt som kreves er at man klarer testen. Det er 45 oppgaver som skal løses i løpet av 20 minutter så tidspresset er en vesentlig faktor.

- De som klarer testen ser svarene ganske umiddelbart, mens de som må stoppe opp og bruker mer tid på oppgavene vil normalt ikke klare medlems-kravene.  

- Kan du se om et menneske er intelligent?

- Nei, det kan jeg ikke. En seriemorder kan se snill ut og man blir ikke nødvendigvis intelligent av å ta på seg et par «sofistikerte» briller. Det å være belest er ikke det samme som å være intelligent, sier Tørresvold.

- Gjenkjenner du noen i norsk offentlighet som er intelligent?

- Det er grunnlaget for hva man sier og hvordan man takler ulike oppgaver, som er avgjørende for dette. Som regel har offentlige personer et apparat rundt seg som er med på å gi råd og ta beslutninger. Det blir derfor vanskelig å vite om det eksempelvis er en statsråd eller noen andre som faktisk har tatt beslutningene.

- Bør man innføre IQ-test av politikere?

- Jeg mener ikke det. Intelligens er bare en egenskap. En person består av 100 forskjellige egenskaper og det viktigste er hvordan hele personligheten fremstår. Vi ønsker ikke et homogent samfunn, men et godt mangfold, sier Tørresvold.

- Hva er det dummeste du har gjort?

- Jeg velger å ikke svare på det. Alle har gjort noe dumt og det er forskjellige motiver for handlingene. Noen drikker for mye alkohol og andre røyker selv om de vet at det ikke er lurt å gjøre det. Også intelligente mennesker. De har grunner som avhengighet eller andre mer eller mindre rasjonelle for å fortsette med dette.

- Ok, men du svarte ikke på det dummeste du har gjort?

- Jeg vil ikke det. Det er derfor jeg begynte å legge ut om generelle ting slik at jeg skulle slippe å si hva jeg personlig har gjort. Skjønner du?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer