VEKKER OPPSIKT: En video av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko omtales nå verden over. Video: AP / Twitter. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Mentalt forstyrret

Samtidig som 150 000 demonstrerte for frihet, sirklet «Europas siste diktator» over demonstrantene i et helikopter og kalte dem «rotter».

Publisert
Sist oppdatert

Mens titusener på titusener av hviterussere igjen tok til gatene i Minsk søndag for å kreve et fritt Hviterussland, så landets sikkerhetsstyrker ut til å mobilisere rundt presidentpalasset til Aleksandr Lukasjenko, mannen som kalles «Europas siste diktator».

Med nye svarte opptøy-forsterkede kjøretøy, dannet hundrevis av svarte uniformer en menneskelig ring rundt palasset. Hvis de ventet på opptøyer, ventet de forgjeves.

Søndagens massive demonstrasjoner i Minsk og i resten av Hviterussland, gikk igjen fredelig for seg. Det har de gjort siden Lukasjenkos trofaste sikkerhetsstyrker trappet ned sin voldsomme maktbruk, som preget de første dagene etter det kontroversielle presidentvalget 9. august.

STORE SKADER: Ivan Krutsjenkov (25) og Stanislav Dziadow (23) er blant de mange tusen hviterusserne som har blitt arrestert siden demonstrasjonene brøt ut i landet. De forteller til Dagbladet at de ble pågrepet og banket opp, tilsynelatende uten grunn. Foto: Privat Vis mer

Bevæpnet med Kalasjnikov

Samtidig som mobiliseringen pågikk, sirkulerte det rykter på sosiale medier i Hviterussland om at Lukasjenko var blitt ført ut av hovedstaden - av frykt for sin egen sikkerhet.

Det var med dette bakteppet at et helikopter landet på Uavhengighetsplassen utenfor presidentpalasset i Minsk søndag. Ut av det steg Lukasjenko, iført svarte klær, en sort caps og en sort utstyrsvest, med et Kalasjnikov-gevær i hendene.

En video av hendelsen ble selv delt av presidentens stab, og begynte umiddelbart å sirkulere i sosiale medier. Etter hvert kom det flere videoer av en bevæpnet og tilsynelatende resolutt Lukasjenko som inspiserte og hilste på sikkerhetsstyrkene - alltid med geværet i hendene.

«Takk, gutter», sier han til sikkerhetsstyrkene utenfor palasset, som siden applauderer den bevæpnede presidenten.

«Rotter»

På flere av videoene figurerer også Lukasjenkos yngste sønn, 15 år gamle Nikolaj Lukasjenko - Kolja, som han blir kalt - iført militæruniform, hjelm. Som sin far er også han bevæpnet i videoene.

I én av videoene som ble delt av presidenten, sitter han om bord i et helikopter, som flyr over folkemassene i Minsk.

«Nærmere, nærmere», roper han i en telefon til piloten, før kameraet panorerer mot Lukasjenkos 15 år gamle sønn, som kler på seg siste rest av stridsuniformen sin.

Deretter kaller Lukasjenko demonstrantene for «rotter».

SENKET SKJOLDENE: En demonstrant omfavner en soldat som står vakt ved et statlig bygg i Minsk. Dette skjedde etter at soldater og annet sikkerhetspersonell senket skjoldene sine under en demonstrasjon. Video: AP / Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer

- Mentalt forstyrret

Opptrinnet har fått Stanislav Sjusjkevitsj, Hviterusslands første regjeringssjef etter uavhengigheten fra Sovjetunionen, til å lange ut mot sin etterfølger.

- Lukasjenko har ingen grad av edelhet, ingen ære. Han kan gi sønnen sin et maskingevær med tåteflaska, selv om bare en mentalt forstyrret person kan gjøre et barn vant med slikt, sier Sjusjkevitsj, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Lenta.

Sjusjkevitsj, som ledet det øverste rådet, det øverste sovjetet», i Hviterussland fra 1991 til 1994, mener Lukasjenko forsøker å skremme sitt eget folk med opptrinnet.

- Dette er en stygghet, en forestilling, sier Sjusjkevitsj videre, ifølge russiske REN TV.

Krever frie valg

Opp mot 200 000 hviterussere tok til gatene i Minsk søndag, omtrent like mange som tok til gatene søndagen i forveien.

De krever at Lukasjenko, Hviterusslands president gjennom 26 år, går av og at nye og rettferdige valg utlyses.

Lukasjenko fikk 80,1 prosent oppslutning i presidentvalget 9. august, men anklagene om storstilt valgfusk har haglet siden den gang og EU har nektet å godta resultatet.

Siden da har hundretusenvis av hviterussere streiket, og mange har også tatt til gatene for å demonstrere.

Innledningsvis ble demonstrantene møtt av sikkerhetsstyrkenes brutale maktbruk. Bare i løpet av noen dager ble over 7000 mennesker pågrepet, og mange anklager sikkerhetsstyrkene for å ha banket dem opp.

Dagbladet har siden da vært i kontakt med en rekke hviterussere som hevder de er blitt utsatt for vold. Les mer om dem i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer