Mentalt syke Kelly (37) ropte på pappa da han ble drept av politiet

Hjerteskjærende overvåkningsvideo av politimenn som slo hjemløs mann i hjel med elektrosjokkpistol og batong vist i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ordene til hjemløse og mentalt syke Kelly Thomas (37) var «pappa, de dreper meg». På det tidspunktet hadde han blitt lagt i bakken, slått med knyttneve i ansiktet åtte ganger, blitt skutt med elektrosjokkvåpen i ansiktet fire ganger, samt blitt slått gjentatte ganger i ansiktet med det samme våpenet, skriver nyhetsbyrået AP. Drapet skjedde i fjor høst.

Kelly Thomas hadde ikke blitt overfalt av en mobb eller utsatt for blind vold, han ble banket opp og drept av to politimenn mens han gikk rundt i nabolaget i Fullerton i California. I nabolaget der han var en kjent figur, akseptert av lokalbefolkningen som en som var litt annerledes.

Politimennene Manuel Ramos og Jay Cicinelli står nå tiltalt for drap på den forsvarsløse hjemløse mannen. De to politimennene har forklart i retten at de var på et rutineoppdrag etter at de hadde fått meldinger om mulig innbrudd i biler. Kelly Thomas skal ha sett inn gjennom bilvinduer, der han gikk rundt i nabolaget sitt uten klær på overkroppen.

Overvåkningsvideo Pågripelsen fikk imidlertid en tragisk utgang. Kelly Thomas motsatte seg ransaking og da han forsøkte å gå vekk fra politimennene ble han lagt i bakken av politimennene som ikke ga seg før han gikk inn i koma. Fem dager etter overfallet fra politimennene døde Thomas på sykehus.

FØR OG ETTER: Kelly Thomas led av schizofreni og var hjemløs. Bildene over er fra før og etter at han ble pågrepet av politiet i Fullerton i California.
FØR OG ETTER: Kelly Thomas led av schizofreni og var hjemløs. Bildene over er fra før og etter at han ble pågrepet av politiet i Fullerton i California. Vis mer

Rettsmedisinere opplyste i retten at Thomas gikk inn i koma på grunn av mangel på oksygen til hjernen på grunn av at politimennene satt oppå ham og nesa var fylt med blod.

Hele episoden ble fanget på film av et overvåkningskamera. Mest hjerteskjærende med videoen er hvordan Kelly Thomas ber for sitt liv og roper på «pappa».

- Ingen forbrytelse Politibetjent Ramos er utpekt av distriktsadvokaten i Fullerton som hovedpersonen i volden som ble utført mot den ubevæpende Thomas.

- Det var Ramos' oppførsel, som bryter med hva en politimann kan gjøre, som gjorde en rutinepågripelse om til den dødelige bankingen av Kelly Thomas, sa aktor Tony Rackauckus i sitt avslutningsforedrag i retten.

TILTALT: Politimennene Jay Cicinelli (venstre) og Manuel Ramos står tiltalt for å ha drept Kelly Thomas. Ramos var den som utøvde den groveste volden under pågripelsen. Foto: Reuters/Joshua Sudock/Pool/Scanpix
TILTALT: Politimennene Jay Cicinelli (venstre) og Manuel Ramos står tiltalt for å ha drept Kelly Thomas. Ramos var den som utøvde den groveste volden under pågripelsen. Foto: Reuters/Joshua Sudock/Pool/Scanpix Vis mer

Politimennene på sin side nekter for å ha gjort noe galt. De peker på at Thomas nektet å samarbeide da han skulle bli pågrepet og at han døde som følge av manglende medisinsk behandling da han ble hentet med ambulanse.

- Ja, det var et tragisk tap av menneskeliv, men det var ikke på grunn av en forbrytelse. Punktum, sa Michael Schwartz i forsvarsteamet til politimennene som er tiltalt.

- De må betale Kelly Thomas ropte på pappaen sin under det brutale angrepet som førte til at han ble drept. Faren forlot rettssalen da videoen av overfallet ble vist.

- Disse folkene må virkelig bli stilt for retten. De må betale for det de har gjort, sa Ron Thomas.

ELEKTROSJOKKVÅPEN: Aktor Tony Rackauckas viste fram elektrosjokkvåpenet som ble brukt i angrepet på Kelly Thomas. Foto: AP Photo/The Orange County Register, Joshua Sudock, Pool/Scanpix
ELEKTROSJOKKVÅPEN: Aktor Tony Rackauckas viste fram elektrosjokkvåpenet som ble brukt i angrepet på Kelly Thomas. Foto: AP Photo/The Orange County Register, Joshua Sudock, Pool/Scanpix Vis mer

Retten har nå trukket seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet til de to politimennene. Hovedtiltalte Ramos risikerer 15 års fengsel, mens Cicinelli risikerer fire års fengsel.