Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mentalt syke sperres igjen inne

LONDON (Dagbladet): Tony Blairs regjering vurderer helomvending når det gjelder behandlingen av mentalt syke. De farlige skal sperres inne i sikre anstalter fordi 1000 av dem hvert år begår selvmord i frihet og andre tidligere pasienter begår et drap hver fjortende dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var de konservative, under Margaret Thatcher, som startet reformene. Den britiske reformen hadde mange likhetspunkter med den norske HVPU-reformen. Mentalt syke skulle ut av anstaltene og tilbake til lokalsamfunnet. Der skulle de få hjelp av sosialvesenet og naboene og der skulle de integreres i samfunnet. Det virket bare ikke.

Den nåværende helseminister Frank Dobson uttalte denne uka at politikken har «sviktet mange pasienter og mange borgere».
Labour-regjeringen har følt et økende press fra ofrene og pårørende om å gjøre noe drastisk. Nyhetsmedia kan stadig melde om at nye drap er begått av tidligere pasienter fra psykiatriske sykehus.

Frank Dobson innrømmet at den nye politikken vil bli kostbar, men kostnadene er mye høyere ved at så mange «totalt uskyldige mennesker blir drept». Dobson vil ikke gjeninnføre de store og triste mentalsykehusene. Han vil i stedet bygge mange flere, mindre og mer hjemlige enheter. Dobsons juniorminister for helsestell, Paul Boateng, skal vurdere hvilke pasientgrupper som trenger 24 timers overvåking.

Det britiske arbeiderpartiet Labour støttet reformen om å føre pasientene tilbake til nærmiljøet, men er nå kommet til at denne politikken ikke virker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!