Eksperter om Bidens Taiwan-uttalelse:

- Mente det han sa

Mandag uttalte USAs president Joe Biden at USA vil sette inn militære styrker dersom Taiwan blir angrepet av Kina. Så ble uttalelsen korrigert. - Veldig problematisk, mener USA-ekspert, som tror Biden mente det han sa.

REAGERER: Flere reagerte da Joe Biden uttalte seg om en mulig kinesisk invasjon og Taiwan. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere ble tatt på senga av Bidens uttalelser på en pressekonferanse i Tokyo mandag.

Selv de ansatte i Det hvite hus reagerte da han uttalte at USA vil sette inn militære styrker dersom Taiwan blir angrepet av Kina. Det skriver flere medier, blant annet New York Times.

- Du vil ikke bli militært involvert i Ukraina-konflikten, av åpenbare grunner. Men er du villig til å bli militært involvert for å forsvare Taiwan hvis det kommer til det? spurte en journalist under pressekonferansen med den amerikanske presidenten og Japans statsminister Fumio Kishida.

- Ja, svarte Biden.

- Kommer du til å gjøre det? fulgte journalisten opp.

- Det er forpliktelsen vår, svarte presidenten.

Ryddet opp

Det er ikke tvil om at en slik uttalelsen vil kunne øke spenningen mellom USA og Kina, som lenge har hevdet at Taiwan rettmessig tilhører deres territorium og dermed ikke er en egen nasjon.

Dermed tok det heller ikke lang tid før Det hvite hus gikk ut og presiserte «tabben», og sa at den «strategiske tvetydigheten» rundt Taiwan fortsatt står.

MILITÆR STØTTE? USAs president Joe Biden på pressekonferansen med den japanske statsministeren Fumio Kishida mandag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
MILITÆR STØTTE? USAs president Joe Biden på pressekonferansen med den japanske statsministeren Fumio Kishida mandag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

- Nei, politikken vår har ikke endret seg. Jeg gjorde det klart da jeg kom med uttalelsen min i går, sa også Biden kort tid etter.

Altså at han avkreftet at USA helt sikkert vil gå inn militært hvis en invasjon skjer, men lot det stå mer åpent.

På en pressekonferanse tirsdag, presiserte talsperson i USAs utenriksdepartement, Ned Price igjen uttalelsen.

- Som dere hørte presidenten si, så står vi fortsatt ved Kina-politikken vår. Vi forplikter oss fortsatt til å støtte Taiwan og dets folk, sa han – og frasto fra å svare konkret på oppfølgingsspørsmål fra journalister om taiwanerne nå kan føle seg sikrere på en amerikansk militær inngripen ved en invasjon.

- Ingen tabbe

Ekspertene Dagbladet har snakket med, kjøper imidlertid ikke Bidens forklaring:

Biden mente det han sa: USA vil sette inn militære styrker dersom Kina invaderer øya. Det mener USA-ekspert og forsker ved Norwegian Research Centre (NORCE), Hilmar Mjelde.

- Biden mente det han sa, dette var ingen tabbeuttalelse der han tråkket i salaten. Biden har nå sagt tre ganger på ett år at USA vil forsvare Taiwan, og det er ganske klart hva han mener, sier han til Dagbladet.

VELDIG PROBLEMATISK: USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Dagbladet at han er overbevist om at Biden mente det han sa, og at han ikke tråkker i salaten. Derfor mener han at det er veldig problematisk at Det hvite hus korrigerer ham i etterkant. Foto: Universitetet i Bergen
VELDIG PROBLEMATISK: USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Dagbladet at han er overbevist om at Biden mente det han sa, og at han ikke tråkker i salaten. Derfor mener han at det er veldig problematisk at Det hvite hus korrigerer ham i etterkant. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Også rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, deler dette synet.

- Jeg tenker at Biden mener det han sier. Han har helt siden starten av sin politiske karriere vært kjent for å si ting på en sleivkjefta måte, sier han til Dagbladet.

Ifølge Mjelde kan budskapet fra presidenten bety to ting:

Flere tidligere amerikanske presidenter ville ha avfeid eller svart upresist på spørsmålet, men Biden valgte imidlertid å si det han mente, ifølge eksperter som Dagbladet har snakket med.

Ikke første opprydning

Det er imidlertid ikke første gang Det hvite hus går ut og retter opp i presidentens uttalelser.

I slutten av mars kom Biden med en uttalelse på en pressekonferanse i Polen som kunne tolkes som at Biden snakket til de amerikanske soldatene som om de skulle inn i Ukraina. Det er stikk i strid med Natos linje om å ikke involvere seg i krigen.

Også denne gang måtte en ansatt ut og presisere at Biden ikke hadde endret sitt standpunkt på en amerikansk involvering, skrev New York Post.

Mjelde mener at det er problematisk at presidentens egen stab i ny og ne må ut og presidere det Biden sier.

- Staben til Biden var straks ute og satte i gang tåkemaskinen. De prøvde å si at Biden ikke egentlig sa det vi alle hørte han si. De undergraver Biden direkte, og det er veldig problematisk. Det er som om de forsøker å overstyre han, sier Mjelde om mandagens Taiwan-uttalelse.

UHELDIG: Eirik Løkke, rådgiver i tankesmia Civita, mener det er uheldig at Bidens rådgivere går ut og korrigerer presidentens uttalelser. Foto: CF- Wesenberg/kolonihaven.no/Civita
UHELDIG: Eirik Løkke, rådgiver i tankesmia Civita, mener det er uheldig at Bidens rådgivere går ut og korrigerer presidentens uttalelser. Foto: CF- Wesenberg/kolonihaven.no/Civita Vis mer

Løkke mener også at det er uheldig at presidenten blir korrigert.

- Korrigeringen skaper en usikkerhet og et inntrykk av en president som ikke har kontroll. Det skaper også spenninger, og verden blir usikker på hva USA faktisk vil gjøre i gitte situasjonen. Men det er klart at han tross alt snart er 80 år og litt oppe i åra, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer