Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik-rettssaken i Skien

Mente han ville bli drept dersom han møtte andre fanger. Spurte om andelen muslimer i fengselet

Avdelingsleder i Ila fengsel forklarer seg.

I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) ankommer rettssalen i dag, på dag tre av ankesaken i Borgarting lagmannsrett.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) ankommer rettssalen i dag, på dag tre av ankesaken i Borgarting lagmannsrett.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Da han kom tilbake fra Skien, spurte han hvor mange innsatte fra Motstandsbevegelsen det var på Ila, og hvor mange prosent som var muslimer. Han mente han ville bli drept i et fellesskap, og at han derfor ikke kunne sitte på en slik soning over lengre tid - «Folk vil ikke glemme hva jeg har gjort», sa han.

- Åpenhet og respekt

Etter at Anders Behring Breivik (37) ble pågrepet 22. juli 2011, ble han først satt i varetekt i Ila fengsel i Bærum, på avdeling G, for særlig farlige fanger som må sitte isolert. Frank Eide, avdelingens leder, forklarer seg i dag i Borgarting lagmannsrett, i menneskerettssaken Breivik har anlagt mot staten.

- Breivik ble tatt imot som en hvilken som helst innsatt på avdelingen. Han ble møtt med åpenhet og respekt, sier Eide.

Da terroristens sak ble behandlet i Oslo tingrett i fjor, fikk han medhold i at staten har brutt Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3 - om tortur og umenneskelig behandling.

Nakenundersøkelser

At han fikk medhold, skyldes delvis den lange isolasjonen han fremdeles er underlagt, delvis skyldes det de svært mange nakenundersøkelsene han måtte gjennomgå - ifølge ham selv over 800, ofte med kvinnelige fengselsbetjenter til stede.

- Vi stilte aldri opp kvinner for at de skulle se på ham, framholder Eide.

På spørsmål fra Breiviks advokat Øystein Storrvik avviser han at Breivik viste tegn på isolasjonsskader.

Overført

I juli 2012 ble Breivik midlertidig flyttet til Skien fengsel. Men i oktober samme år kom han tilbake til Ila, og det var da han spurte Eide om Motstandsbevegelsen og andelen muslimer.

Med «Motstandsbevegelsen» sikter Breivik til en angivelig høyreekstrem organisasjon, «Den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen», han oppga å være medlem av da han 22. juli ringte til politiet fra Utøya for å overgi seg. Hvorvidt det fantes flere medlemmer av organisasjonen enn ham selv, er ikke brakt på det rene.

Breivik stiller seg uforstående til at han fremdeles måtte leve under et så strengt sikkerhetsregime ved returen til Ila; han hadde oppført seg «eksemplarisk» i fengselet og trodde tiltakene ville bli lempet på, forteller Eide.

Skuffet

Terroristen var videre skuffet over oppholdet i kriminalomsorgen, som var mer restriktivt mht. ytringsfrihet enn han hadde tenkt seg; Breivik hadde trodd han ville ha større muligheter til å spre sin ideologi i hht. sin plan som beskrevet i det såkalte manifestet, men var da som nå underlagt streng brev- og besøkskontroll.

- Det var tre ting han var voldsomt opptatt av etter at han kom tilbake fra Skien: tilgang på PC, et annet skriveredskap (han hadde en bøyelig penn for å forhindre bruk som våpen) og ytringsfriheten, sier fengselsførstebetjenten.

Eide forteller at han hadde utstrakt kontakt med Breivik, og at praten gikk lett, med samtaler på opptil en time.

- Han var pratsom, snakket om handlingene han hadde begått, den forestående rettssaken, om navngitte innsatte som satt i isolasjon. Han sa han ville bli den fangen som hadde sittet isolert lengst, sier avdelingslederen.

- Variert tilbud

Eide framholder at Breivik hadde en rekke tilbud på Ila.

- Han hadde egen tredemølle og et styrkeapparat der man bruker kroppen som vekt, uten løse manualer. Han hadde også måltider på cella, slik at han ikke bare skulle sitte og studere; det er viktig å være i bevegelse, sier Eide.

Terroristen fullførte videregående skole på Ila, for videre studier (han studerer i dag statsvitenskap), og hadde etter hvert tilgang på en spillkonsoll (en Playstation 2), i tillegg til en stressless-stol.

Siden høsten 2013 har Breivik sonet i Skien fengsel, der rettssaken av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker blir ført.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling