Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mente jurymedlem var inhabil da han ble dømt for voldtektsforsøk. Nå er Norge dømt for urettferdig rettergang

Fikk medhold i den Den europeiske menneskerettsdomstol.

DOMSTOL: Norge er blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg for urettferdig rettergang. Foto: REUTERS/Vincent Kessler
DOMSTOL: Norge er blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg for urettferdig rettergang. Foto: REUTERS/Vincent Kessler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som i 2008 ble dømt for voldtektsforsøk, har i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) fått medhold i at Norge ikke ga ham rettferdig rettergang.

EMD dømmer Norge til å betale mannen 37 960 kroner i oppreisning og 23 725 kroner i sakskostnader.

Mannen ble i 2008 dømt for å ha forsøkt å voldta en 17 år gammel jente i en bil ved en bensinstasjon etter en fest. Mannen anket til lagmannsretten. Der gjorde et jurymedlem dommeren oppmerksom på at hun hadde møtt mannen tidligere.

Mannens forsvarer ba om at hun ikke skulle få fortsette som jurymedlem, men det ble ikke tatt til følge. Saken ble anket til Høyesterett fordi mannen mente jurymedlemmet var inhabilt, men saken ble avvist.

- Han er veldig lettet og glad for dette resultatet i EMD. Han har hele tiden hevdet sin uskyld i saken. Jeg tar nå for gitt at påtalemyndigheten vil gjenoppta saken, og han vil slåss for å bli renvasket, sier advokat Ketil Magnus Berg til NTB.

Mannen var 24 år gammel da han ble dømt til ett års fengsel og til å betale 70 000 kroner i oppreisning til jenta i saken.

Dommen fra Europadomstolen i Strasbourg er enstemmig.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media