Mente Palin var mentalt ustabil på grunn av fødselsdepresjon

Ferske lekkasjer fra McCains valgkampstab gir ny ordkrig.

FORSVANT IKKE FRA RAMPELYSET: Mens mange partifeller håpet hun skulle ta seg en lang pause fra offentligheten, har Sarah Palin dukket opp foran tv-kameraer og blitslamper i en rekke sammehenger. Her sammen med ektemannen Todd på den årlige pengeinnsamlingsmiddagen til republikanerne i kongressen - en velkjent anledning til å vise seg fram for potensielle presidentkandidater. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / SCANPIX
FORSVANT IKKE FRA RAMPELYSET: Mens mange partifeller håpet hun skulle ta seg en lang pause fra offentligheten, har Sarah Palin dukket opp foran tv-kameraer og blitslamper i en rekke sammehenger. Her sammen med ektemannen Todd på den årlige pengeinnsamlingsmiddagen til republikanerne i kongressen - en velkjent anledning til å vise seg fram for potensielle presidentkandidater. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En lang og langt fra vennligsinnet reportasje om Sarah Palin i augustutgaven av det velrenomerte magasinet Vanity Fair har ført til et nytt bikkjeslagsmål i avisspaltene republikanere imellom.

Magasinartikkelen bringer nye lekkasjer fra McCain-valgkampens indre krets om de dramatiske ukene etter Palins inntreden i valgkampen i fjor høst og uttalelser fra mektige republikanere i Palins disfavør.

Det har pisket opp stemningen i den sju-åtte måneder gamle krangelen, og i Politico, kanskje Washingtons viktigste nettavis, hagler i dag kraftsalvene fra ulike valgkampaktører - særlig rundt uttalelser om Palins psykiske helse.

Slikt er neppe egnet til å bringe ro til et parti der en av de mer troverdige spådommene om presidentkandidater for 2012 handlet om Mark Sanford, fram til han i juni ble tatt med buksene nede på argentinsk elskerinneferie.

- Frustrerte fruer
«Hva sier det om moderne amerikansk politikks natur at en folkevalgt som ofte virker stolt av hva hun ikke vet ikke bare blir akseptert men applaudert?», spør artikkelforfatteren Todd S. Pundrum i Vanity Fair, uten å komme fram til noe klart svar.

Palin selv valgte å ikke uttale seg til magasinet, kanskje etter å ha skjønt at artikkelen kom til å beskrive livet hennes som «i perioder en uhellig blanding av 'Frustrerte fruer' og 'Det gode liv i Alaska'».

Vanity Fair skildrer en periode etter Obamas valgskred-seier der mange republikanere ønsket at Palin stille og rolig skulle trekke seg tilbake til Alaska og gå gradene i politikken for så å eventuelt dukke opp igjen på den nasjonale araenaen med mer erfaring og tyngde. Men Palin har på ingen måte gått stille i dørene.

I stedet har hun opprettet en politisk aksjonsgruppe, gjort stadige utskiftninger i staben sin, slåss mot ulike granskinger rundt bruk av offentlige midler til personlige formål, engasjert seg mot tenåringssex, gått i klinsj med David Letterman, vært aktiv på Twitter med både personlige og politiske bektraktninger og generelt vært svært til stede i offentligheten.

«Hennes første tur til Washington etter valget var for å delta på en middag i Alfalfa Club, en elitegruppe av politikere og forretningsfolk hvis eneste funksjon er en årlig kveld til ære for en plante som «gjør hva som helst for en drink», skriver magasinet.

Seinest i dag var Palin igjen i nyhetsbildet, etter å ha uttalt til et mosjonsmagasin at hun ville ha vunnet mot Obama i et langdistanseløp (bokstavelig talt).

- Fødselsdepresjon?
Det har lenge vært kjent at flere av McCains mest sentrale rådgivere kjapt fikk Palin i vrangstrupen og knapt var på talefot med henne i valgkampinnspurten, samtidig som de overfor journalister betegnet henne som en «diva» og «gærning». Men Vanity Fair har fått mer informasjon om bakgrunnene for konfliktene.

Blant annet skal Palin ha vært uvillig eller ute av stand til å forberede seg ordentlig før tv-intervjuene som seinere kom til å bli parodiert av komikere i ukesvis. I forkant av skandaleintervjuet på CBS i september var hun tilsynelatende mer opptatt av hvordan hun skulle svare på relativt enkle, tilsendte spørsmål fra en lokalavis i Alaska.

Seinere skal hun ha lagt skylda på rådgiverne for det elendige resultatet i det riksdekkende tv-intervjuet.

Ektemannen Todd, som ofte framsto som den eneste rådgiveren Palin lyttet til, skal i forkant av primærvalget i Sør-Carolina ha ringt rundt til republikanere i delstaten for å be dem om å tenke på kona hans i forhold til 2012 - noe som kunne forstås som at Palin-ekteparet mente at 2008-slaget allerede var tapt for McCain.

Enkelte av McCains toppfolk var bekymret for den mentale tilstanden hennes, og spurte seg om hun var preget av fødselsdepresjon etter å ha fått barn for under et halvt år tidligere.

- Ofte var hun bekymret for hvordan ting ville bli oppfattet i Alaska. Hva? Du er opptatt av ryggdekning i Alaska når vi bruker hundrevis av millioner dollar (i valgkampen), sier en «venn av McCain» til Vanity Fair.

En annen sentral McCain-rådgiver beskrev Palin overfor andre som «Little shop of horrors» - en henvisning til en kultmusikal om en blomsterhandler som dyrker fram en plante som livnærer seg på menneskeblod.

Under selve valgnatta, da det ble kjent at Obama vant med soleklar margin, oppdaget McCain-staben til sin forskrekkelse at Palin hadde planlagt å holde en egen, ferdigskrevet tale. Den var overhodet ikke godkjent av presidentkandidaten, og ble stoppet i siste liten da McCain selv grep inn.

- Gir blanke
Samtidig skal flere tidligere våpendragere også ha snudd Palin ryggen.

- Jeg gir blanke i hva hun gjør, sier Walter Hickel (89), som var med på å lede guvernørvalgkampen til Palin i 2006 og regnes som en politisk grand old man i Alaska.

Der har hun mistet flere av sine tidligere støttespillere, angivelig ved å være nådeløst ambisiøs og egosentrisk. Mens 80 prosent av velgerne i Alaska var tilhengere av Palin i fjor, er «bare» 55 prosent av samme oppfatning etter valget.

Og McCain? Da han i april ble spurt av tv-kanalen CBS om hvem han mener er framtredende ledere i det republikanske partiet, nevnte han ikke Sarah Palin.

Samtidig er hun definitivt blant landets mest populære politikere i kristenkonservative kretser, der velgerne i liten grad ser ut til å feste seg ved Palins ulike nederlag.

Ifølge en fersk meningsmåling utført av Pew Research Center er 84 prosent av hvite, evangeliske kristne republikanere Palin-fans. Tallet er omtrent det samme for republikanere som kaller seg konservative.

Om hun kommer til å lansere seg som partiets presidentkandidat før 2012 er ennå et helt åpent spørsmål. Utelukket det har hun i hvert fall ikke.

I USA generelt ser folk per i dag ut til å være delt omtrent på midten. I Pew-målingen har 45 prosent av de spurte en fordelaktig oppfatning av henne, mens 44 prosent er negative.

SPREKING: Seinest i dag skapte Palin overskrifter, riktignok av det mer uskyldige slaget,  etter å ha uttalt til bladet Runner's World at hun lett ville ha klart å hamle opp med Obama i et langdistanseløp. Foto: BRIAN ADAMS / RUNNER'S WORLD / AP
SPREKING: Seinest i dag skapte Palin overskrifter, riktignok av det mer uskyldige slaget, etter å ha uttalt til bladet Runner's World at hun lett ville ha klart å hamle opp med Obama i et langdistanseløp. Foto: BRIAN ADAMS / RUNNER'S WORLD / AP Vis mer