SKIVEBOM:  Politisk kommentator Dick Morris mente Romney ville få 325 valgmenn og knuse Obama i presidentvalget. Foto: NTBSCANPIX/AP/Whitney Curtis
SKIVEBOM: Politisk kommentator Dick Morris mente Romney ville få 325 valgmenn og knuse Obama i presidentvalget. Foto: NTBSCANPIX/AP/Whitney CurtisVis mer

Mente Romney ville knuse Obama i presidentvalget

Her er de største prognosetabbene før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiden før valget var alt fra kommentatorer og politikere til kjendiser og matematikere ute og ga sine meninger om valgresultatet. Noen, som for eksempel statistiker Nate Silver, fikk rett i 50 av 50 stater. Andre bommet stort.

Avisa Foregin Policy har trukket frem noen av de verste prognosene som ble gjort før valget.

Skulle knuse Obama En av dem ble gjort av den politiske forfatteren og kommentatoren Dick Morris. Han mente at Romney ville få 325 valgmenn og knuse Obama i presidentvalget.

- Det vil være den største overraskelsen i nyere amerikansk politiske historie, sier han i et intervju med Fox News.

Morris mente valget vil føre til en diskusjon om hvorfor media fremstilte valget som et tett løp, når Romney i virkeligheten kom til å vinne stort.

- Jeg baserer ikke dette på ren intuisjon, men på å lese meningsmålinger, de samme målingene som sier at Obama vil vinne. Når du studerer dem, ser du at Romney vil vinne med et valgskred, sier Morris.

Påstandene ble møtt med skepsis fra journalisten i Fox News.

- Enten har du veldig rett, og er veldig mye smartere enn alle andre, eller så er du helt på bærtur, for ingen andre sier dette, sier journalisten.

- Det handler ikke om å være smartere enn alle andre.  Jeg har levd av dette i 40 år, og jeg vet hvordan jeg skal lese en meningsmåling, svarer Morris.

Etter 49 av 50 stater er talt opp, viser resultatet at Obama fikk 303 valgmenn, mens Romney fikk 206.

- Romney vil få 98 Men alle feilprognosene gikk ikke i Romneys favør. Jim Cramer, programleder i finansprogrammet «Mad Money», mente Obama ville vinne 440 valgmenn, mens Romney ville få 98.

Under programmet bruker han et kart til å vise at Obama ville vinne i tradisjonelle republikanske stater som Texas, Georgia og Sør-Dakota.

- Presidentløpet er ikke så tett som meningsmålingene anslår, skal Cramer ha sagt.

Det hadde han muligens rett i, da mange medier i før valget meldte at det ville bli jevnt mellom Obama og Romney. Obama tok til slutt nesten alle de viktige vippestatene, og vant presidentvalget med god margin. Men ikke med 440 valgmenn, som Cramer anslo.