TERJE OG VERONICA: Terje Sørlie Skaug (34) ligger i senga på rommet sitt på Døli pleie - og omsorgssenter. Ved hans side står moren, Veronica Sørlie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TERJE OG VERONICA: Terje Sørlie Skaug (34) ligger i senga på rommet sitt på Døli pleie - og omsorgssenter. Ved hans side står moren, Veronica Sørlie. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Mente Terje (34) ikke fikk behandlingen han hadde krav på. Nå snur kommunen

Har inngått en langvarig samarbeidsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av juli omtalte Dagbladet saken til Terje Sørlie Skaug (34), som etter en hjerneblødning i 2011 ikke har fått den behandlingen som familien mener han har krav på.

34-åringen fikk enorm oppmerksomhet etter at han la ut et innlegg på sin egen Facebook-profil med tittelen «Dette er meg; Terje 34 år, på gamlehjem».

I teksten fortelles det om et ikke-eksisterende fysioterapitilbud. At kommunen ikke har penger til å kunne etterkomme to timer fysikalsk behandling i uka. Terje presenterer målet sitt: Å holde rundt datteren på syv og kunne bruke hendene daglig.

Inngår avtale

I februar klaget mor Veronica Sørlie inn behandlingen for Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som sendte klagen videre til kommunen. Like etter kom kommunen på banen med et tilbud: 20 behandlinger over 10 uker, med oppstart i slutten av august.

Ordfører i Nittedal Kommune, Hilde Thorkildsen (Ap), sa til Dagbladet i starten av august at behandlingen ville fortsette utover de 20 behandlingene som var lovet, men at man var nødt til å inngå kontrakter underveis.

- Det handler ikke om økonomi utover det at man har satt et budsjett som skal fordeles på et visst antall pasienter. Som ordfører akter jeg å fortsette å se helheten. Vi skal ha lik omsorg for alle pasienter, sa Thorkildsen.

INNGÅR AVTALE: I går ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Nittedal kommune og Terje Sørlie Skaug og Veronica Sørlie. Foto: Nittedal kommune
INNGÅR AVTALE: I går ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Nittedal kommune og Terje Sørlie Skaug og Veronica Sørlie. Foto: Nittedal kommune Vis mer

Nå snur imidlertid kommunen.

I går ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Nittedal kommune ved Døli pleie- og omsorgssenter, der Terje har oppholdt seg de siste tre årene, og Terje Sørlie Skaug og mor og verge Veronica Sørlie.

- Ingen skam å snu

Avtalen skal sikre langvarig behandling for 34-åringen.

- Kommunen har jo aldri ment at Terje ikke skulle få langvarig behandling. Jeg har sett betydningen av å ha en langsiktig avtale, det gir en tryggghet og vi har fram til nå ikke klart å kommunisere intensjonene våre godt nok. Terje skal få den livskvaliteten og progressjonen han ønsker seg. Jeg er veldig glad for at vi har kommet fram til en avtale og at vi er blitt enige, sier Thorkildsen til Dagbladet i dag.

For Nittedal kommune er avtalen unik - de har aldri inngått et samarbeid som dette med pasienter tidligere.

- Selvfølgelig kunne vi gjort det tidligere, men jeg tenker at det ikke er noen skam å snu. Og jeg tenker at dersom man setter seg ned og snakker sammen, så klarer man å løse det aller meste. Vi trenger ikke dvele så mye ved fortiden.

- Tidligere har du sagt at kommunen skal sørge for lik omsorg for alle pasienter, er det noe du går tilbake på nå?

- Jeg har sagt at de skal gå likeverdige tjenester. Alle skal ha rett til tjenester som gjør at de får utviklet potensialet sitt. Alt passer ikke for alle.

- Endelig kan vi begynne å leve livene våre igjen

Veronica Sørlie, Terjes mor og verge, er glad for den nye avtalen.

- Jeg synes det er veldig godt å ha en forutsigbar avtale. Nå vet jeg at han kommer til å få to behandliger med fysioterapaut hver uke hele året. Sunnaas har også tilbudt seg å hjelpe til med opplæring av fysioterapaut og oppfølging av situasjonen til Terje.

De siste ukene har Terje vært hos Røa kiropraktorklinikk ved flere anledninger.

- Han klarte å løfte en flaske, så det viser jo at det finnes et potensiale og jeg er veldig glad for at han får utviklet det. Vi har også søkt om utstyr som, hvis vi får det godkjent, kommer til å inngå i behandlingen han kommer til å få på Døli, sier Veronica Sørlie.

- Jeg tenker bare 'Endelig! Endelig kan vi begynne å leve livene våre igjen'. Det var akkurat dette jeg ville ha fra starten, forutsigbarhet og trygghet. Terje er strålende fornøyd, for han er jo så treningsglad. I går hadde han to øker, og for første gang var han sliten. Det hjelper jo på mentalt også. Han får brukt kroppen og hodet.

Varer så lenge Terje mottar tjenester fra kommunen

Nittedal-ordfører Thorkildsen sier at de aldri har hatt pasienter som Terje, og at det derfor har tatt tid å finne den riktige løsningen.

- Jeg møtte mor og vi fikk god kontakt. Så har jeg gått gjennom saken og fått en forståelse for hvordan de begge opplever situasjonen og uklarheten. Avtalen landet vi i samarbeid. Så lenge han bor i Nittedal kommune skal han få de tjenestene han har rett på for å få den livskvaliteten han skal ha, sier Hilde Thorkildsen.

Samarbeidsavtalen varer så lenge Terje mottar tjenester fra Nittedal kommune og slår fast at det er kommunen som «er ansvarlig for at Terje mottar gode tjenester som fremmer god livskvalitet».

Veronicas klage til Fylkesmannen i Oslo og Akershus trekkes, som følge av avtalen.