NAVNGIR MENTOR I MANIFESTET: Anders Behring Breivik utpeker flere mentorer i manifestet. Den ene han har navngitt, avviser at han var det. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NAVNGIR MENTOR I MANIFESTET: Anders Behring Breivik utpeker flere mentorer i manifestet. Den ene han har navngitt, avviser at han var det. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

«Mentor» avviser nære bånd til Behring Breivik

I den terrorsiktedes manifest utpeker han Richard Steenfeldt Berg som sin mentor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massedrapssiktede Anders Behring Breivik (32) skriver i sitt såkalte manifest at han i perioden 2000 - 2001 fikk råd og opplæring av Steenfeldt Berg, som ifølge Finansavisen på det tidspunktet var sjef for it-selskapet Hypertec, som jobbet innen områder som ledelse, business og organisasjonsutvikling. Under en CV-lignende oversikt i manifestet, beskrevet som «Other professional acitivites», skriver Behring Breivik om dette.

Richard Steenfeldt Berg tar fullstendig avstand fra og avviser alle bånd til 32-åringen:

- Jeg har ikke hatt kontakt med denne fyren siden 2000, uttalte Steenfeldt Berg til Finansavisen.

Avviser mentor-coaching
I sitt manifest beskriver Anders Behring Breivik sin relasjon til Steenfeldt Berg slik:

«2000-2001 Ble coachet av min tidligere mentor - og administrerende direktør for Hypertec AS; Richard Steenfeldt Berg over en 12 måneders periode på områdene; ledelse, administrasjon, konsern/forretnings/organisasjons utvikling (mai 00-mai 01)».
 

Dette avviser Steenfeldt Berg på sin Facebook-profil, som han nå har valgt å gjøre åpen. Dette har han gjort slik at alle kan lese hva han syns om å bli navngitt som mentor av den terrorsiktede. Under uttaltelsen han har lagt ut på sin profil, lister han opp en rekke av det han kaller «sannhetspunkter»:

«Ja, jeg møtte dette monsteret for 11 år siden», og «Nei, jeg coachet ham ikke i noen emner, bortsett fra råd for skriving av bedrifters møteprotokoller».

- Stort ansvar
I en seksjon av manifestet opplyser Behring Breivik at han utarbeidet et finansielt prospekt for Hypertec i samarbeid med PriceWaterhouseCoopers og NB Partner fra januar til mai 2001.

Steenfeldt Berg avviser dette, og hevder at den terrorsiktede fungerte som en slags assistent for NB Partner, som skulle utføre praktiske oppgaver.

Ifølge Dagens Næringsliv ga Steenfeldt Berg massemorderen råd om hvordan skrive styrereferat. I sitt Facebook-innlegg påpeker Steenfeldt Berg at alle som har vært i kontakt med «monsteret» har et enormt ansvar.

«Grusomhetene til 'the madman' påkaller enorm ansvarlighet fra alle som har vært i kontakt med ham. Ransakelse av egen sjel og bidrag til å lege vårt samfunn, i enhver mulige og adekvate måte er nødvendig. Jeg for min del vil gjøre alt jeg makter», skriver Steenfeldt Berg.

- Virket ikke stabil
Videre i Steenfeldt Bergs «sannhetspunkter» opplyser han om at Behring Breivik forsøkte å referere til haM som mentor. Da ble han bekymret for at 32-åringen ikke var helt stabil.

Ifølge Facebook-innlegget oppfattet han ikke den terrorsiktede som rasistisk.

«Men jeg husker en gang da jeg kritiserte innvandringspolitikken til den populistiske høyrefløyen. Han ble stille og gikk skriver Steenfeldt Berg.

Avslutningsvis i sin uttalelse på Facebook skriver Steenfeldt Berg at han ber for ofrene av tragedien og deres familier.