Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer aktivitet på sjøen - færre får bot

Båtfolket i Norge blir stadig flere, og de får raskere båter. Men i fjor skrev politiet ut nesten 400 færre forelegg til båtførere enn i 2006.

FIKK BOT: Per-Erik Burud (48) fikk bot for å ha kjørt for fort forrige uke. Likevel skriver politiet ut nesten 400 færre forelegg til båtførere enn i 2006. Foto: Peder Gjersøe.
FIKK BOT: Per-Erik Burud (48) fikk bot for å ha kjørt for fort forrige uke. Likevel skriver politiet ut nesten 400 færre forelegg til båtførere enn i 2006. Foto: Peder Gjersøe. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kiwi-gründer Per-Erik Burud (48), som er savnet og ventet omkommet etter båtulykken ved Tjøme holdt høy hastighet da han ble observert av politibåt i forrige uke.

- Per-Erik Burud ble ilagt et forenklet forelegg på 1500 kroner, etter at en politibåt observerte at han kjørte i for høy hastighet i en femknops-sone, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold til Dagbladet.

Færre bøter Han er et av få unntak, viser nye tall.

I fjor ble det skrevet ut 618 forenklede forelegg for høy fart, mangel på redningsvester eller andre forseelser. For bare noen år siden var tallet over 1.000, viser opplysninger Aftenposten har hentet inn fra Statens Innkrevingssentral.

Samtidig melder både politiet, båteiere og Redningsselskapet om en trend med større og raskere båter enn tidligere.

Generalsekretær Øyvind Stene i Redningsselskapet tror det store flertallet av båtførere oppfører seg stadig bedre, men at færre ressurser til båtkontroller også spiller en vesentlig rolle. De har uttrykt bekymring for manglende prioritet av sjøtjenesten i politiet.
Manglende ressurser Generalsekretæren Reidar Kjelsrud i Kongelig Norsk Båtforbund mener ressurser er hovedgrunnen. Han mener antall forelegg skyldes mindre tilstedeværelse som følge av mangel på midler.

Politidirektoratet utførte 8.792 kontroller til sjøs i fjor og har gitt beskjed til politidistriktene om å opprettholde dette nivået.

- Det er den samlede innsatsen til sjøs, og ikke antall forelegg, som betyr noe for oss, sier pressevakt Runar Kvernen i Politidirektoratet.

I fjor skrev politiet ut 240.000 forenklede forelegg i veitrafikken, drøyt halvparten fra fotobokser.

(NTB/Dagbladet)