GJELD.  Vi kommer til å bruke mer av feriepengene våre på å betale gjeld og mindre på fest og moro.
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
GJELD. Vi kommer til å bruke mer av feriepengene våre på å betale gjeld og mindre på fest og moro. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Mer av feriepengene går til nedbetaling av gjeld

Og mindre til fest og moro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den internasjonale gjeldskrisen gjør inntrykk på norske arbeidstakere som i år vil bruke mer av feriepengene til sparing og nedbetaling av gjeld.

I disse dager får alle lønnsmottakere utbetalt sine feriepenger. Gjennomsnittlig får hver av oss utbetalt 42.000 kroner. Selv om de fleste bruker feriepengene til ferie og reise, er det flere i år enn tidligere som lar ekstrapengene gå til sparing og nedbetaling av gjeld.

- Det er ikke overraskende at feriepenger går til nettopp ferie, men det er tydelig at mange også ønsker å sikre sin egen økonomi, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1-gruppen.

Gjeldskrise En spørreundersøkelse gjennomført av Respons analyse viser at de aller fleste norske lønnsmottakerne opplever at de har en god økonomi. Likevel fører usikkerheten rundt den framtidige økonomiske utviklingen til at flere oppgir at de har redusert feriebudsjettet i år sammenlignet med i fjor.

- Finanskrise og gjeldskrisen i Europa gjør nok inntrykk på mange. Det bidrar til at en god del velger å redusere feriebudsjettet, samtidig som flere enn før er usikre på hvor mye de vil bruke på sommerferien, sier Gundersen.

Unge vil spare Undersøkelsen viser også en økt sparevilje siden i fjor. Særlig flere i de yngre aldersgruppene oppgir at de ønsker å spare deler av feriepengene.

- De unge i etableringsfasen har gjerne stor gjeld og store utgifter. I usikre tider ønsker de å sikre seg med å spare en større del av feriepengene, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomen råder lønnstakerne til å prioritere dyre forbrukerlån og kredittkortgjeld ved nedbetaling av gjeld. Han anbefaler også å lage en plan for hvor mye penger en vil bruke i ferien.

- Sett av penger til uforutsette utgifter og bruk kredittkort med vett. Ikke bruk mer penger enn du har planlagt, er rådet fra Gundersen.

(NTB)