Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer ballongbaluba

De europeiske våghalsene skaper mer hodebry. I natt måtte to reddes på Saltfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka ti i dag kunne redningspatrulje fra Saltdal Røde Kors si seg fornøyd etter å ha eskortert to forfrosne belgiere ned fra Saltfjellet sør for Sulitjelma.

Aksjonen er den andre hovedredningssentralen har iverksatt denne uken i forbindelse med luftballongracet «Gordon Bennett Race 2006». Racet, som startet lørdag 9. september i Belgia, går ut på å nå lengst mulig med luftballongen på tre dager.

Mandag kveld havarerte luftballongen til Benoit Siméons og Bob Berben ved Saltvatnet på Saltfjellet i tett tåke og dårlig vær. Først i natt lykkes redningsmannskaper å nå frem til de to. De kan takke Røde kors og hovedredningssentralen for at de blir reddet.

Redd for å dø

Belgierne ropte på hjelp allerede mandag, men på grunn av været var det umulig for helikopter å hente dem ut.

- Det var tett tåke, regn og vind. De sa til oss at de ville overnatte med ballongen som telt. I går ble vi bedt om å sende SeaKing-helikopter for å redde dem ut, men været tillot det ikke. Belgierne var redd de ville fryse ihjel hvis de ble en natt til. De var forfrosne etter en våt natt med bare to plussgrader, sier vakthavende redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen i Bodø.

Hovedredningssentralen forsøkte så godt de kunne å hjelpe de to over radiosambandet. De ga ballongfarerne GPS-posisjonen til en ubemannet hytte på Saltfjellet, omlag 7,5 kilometer unna havaristedet. Redningssentralen fant også frem til den tryggeste ruta belgierne kunne gå for å komme frem.

Røde kors måtte ut

BALLONGNØD: Hovedredningssentralen i Bodø og på Sola har opplevd ballongbaluba denne uka. Også flyselskapet Widerøe har merket ballongfarernes luftige ferd.
BALLONGNØD: Hovedredningssentralen i Bodø og på Sola har opplevd ballongbaluba denne uka. Også flyselskapet Widerøe har merket ballongfarernes luftige ferd. Vis mer

I tillegg satte en patrulje på fire fra Saltdalen Røde Kors i marsj for å møte ballongfarerne ved hytta.

- Vi ble litt bekymret i går ettermiddag da vi ikke fikk kontakt med de to. Men så ble signalene deres plukket opp av et passerende SAS Braathens-fly. Ved 19-tida visste vi at de var kommet trygt fram til hytta, sier Iversen til Dagbladet.no.Ved midnatt i natt kom redningspatruljen fram til hytta, og har tok seg av de villfarne ballongflyverne. I formiddag kom alle trygt ned til Rognan.

Det stod greit til med dem. Røde kors frakta dem ned litt våte og i helsikes vær med masse regn i ulendt terreng. De er nå i rognan sentrum og i god behold, sier redningsleder Per-Sverre Steinbakk ved hovedredningssentralen i Bodø.

Andre gang

Selv om det er andre gangen hovedredningssentralen iverksetter redningsaksjon for ballongfarere, vil Iversen nødig være den som kommer med kritikk.

- Redningstjenesten blir ikke lei av å rykke ut på redningsoppdrag. Vi bare redder liv, sier han.

Mandag ble et SeaKing redningshelikopter flydd ut til Draugenfeltet i Norskehavet da en tysk ballong i samme race var i ferd med å gå tom for gass 200 kilometer til havs utenfor Hitra.

Helikopteret stod i beredskap på platformen i flere timer i påvente av at ballongen skulle styrte. Men tyskerne hadde hellet på sin side, og fikk uventet hjelp fra en like uventet strøm pålandsvind. De karret seg til slutt til Bindal, nordøst for Namsos.

image: Mer ballongbaluba

Trøbbel for Widerøe

Ballongene skapte også baluba for innenriksflyene mandag, der blant annet fem lokalfly og 100 passasjerer fra Widerøe ble stående på bakken fordi to ballonger ikke meldte inn sine posisjoner til flykontrollen i flere timer.

Selv om politiet og hovedredningssentralen neppe vil sende sine redningsutgifter til ballongfarerne, varsler Widerøe at regningen kan bli formidabel for ballongfarerne som hindret flytrafikken.

- Dette er første gang jeg har opplevd noe sånt, sier informasjonssef Siw Sandvik.

- Vi ser alvorlig på dette, og kommer til å sende regningen til ballongpilotene.

FRA BELGIA: «Gordon Bennett Race 2006» startet lørdag fra Belgia, hvor en mengde luftballongfarere forsøkte å nå lengst mulig på tre dager.