Israel planlegger neste fase

- Mer blodig og mer brutal

Mens våpenhvilen pågår, planlegger Den israelske hæren (IDF) og Hamas neste fase av krigen, i det sørlige Gaza. - Den kan bli mer blodig, mer brutal og mer opprivende, sier Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole.

HELVETE PÅ JORD: Palestinere i grensebyen Rafah, helt sør på Gaza, flykter etter et israelsk angrep torsdag, før våpenhvilen startet fredag morgen. Det vil bli flere angrep i sør etter at fire dager med våpenhvile er omme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB
HELVETE PÅ JORD: Palestinere i grensebyen Rafah, helt sør på Gaza, flykter etter et israelsk angrep torsdag, før våpenhvilen startet fredag morgen. Det vil bli flere angrep i sør etter at fire dager med våpenhvile er omme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den israelske hæren planlegger allerede neste fase i Gaza-krigen mens våpenhvilen nå skal vare i perioder i fire dager, skriver den israelske militæranalytikeren og kommentatoren i Ha'aretz, Amos Harel.

«En pause i kampene gjør at den israelske hæren (IDF) kan organisere seg for en ny offensiv sør på Gazastripen. Alt tyder på enighet mellom politiske ledere og sikkerhetstopper om å fortsette en storskala operasjon der», skriver Harel.

ENDELIG: Ahmed og Sabri Diab blir endelig gjenforent med faren sin, som har vært i Gaza siden krigen brøt ut 7. oktober. Video: Helena Ringheim / Dagbladet TV. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Sør viktigst

Den pågående våpenhvileavtalen skal etter planen vare fire dager, mens både IDF og Hamas omgrupperer seg og planlegger neste fase.

- Sett fra Hamas' side, er Sør-Gaza det viktigste stedet. De ønsker mest mulig beskyttelse og skjul, så det kan nok forklare hvorfor de var så opptatt av flyforbud over denne delen disse fire dagene, sier Tormod Heier, professor ved Forsvarets Høyskole og tidligere offiser i hæren.

Det er forhandlet fram totalt flyforbud over Sør-Gaza og flyforbud over den nordlige delen seks timer i døgnet. Som betyr at det politiske og militære tyngdepunktet har forflyttet seg sørover på Gazastripen, der over to millioner palestinere nå befinner seg. De fleste på flukt.

- Måten Hamas fører krig på, vil alltid være i områder med flest mennesker. Det er i mengden, blant sivilbefolkningen, at Hamas-strategien virker best, sier Heier.

FØLGER NØYE MED: Professor ved Forsvarets høyskole, Tormod Heier. Foto: NTB
FØLGER NØYE MED: Professor ved Forsvarets høyskole, Tormod Heier. Foto: NTB Vis mer

Mer lidelse og død

Professoren viser til at dette er «den svakes partens mulighet til å vinne fram i en krig mot en mye sterkere militær overmakt».

- Strategien er brutal, men går ut på en ting: Å føre en krig hvor humanitære lidelser kan kringkastes på sosiale medier og på globale nyhetskanaler. Slik kan Hamas' militære underlegenhet kompenseres ved å skape størst mulig internasjonalt press mot den israelske overmakten, sier Heier.

Om krigen forflytter seg til sørlige Gaza etter de fire våpenhvile-dagene, vil sjansen for enda mer død og lidelse øke voldsomt. Sør-Gaza er overbefolket. Over 1,7 millioner palestinere har flyktet fra nord til sør siden 7. oktober.

- Dette vil lede krigen inn i en ny fase. Spørsmålet er om denne blir mer blodig, mer brutal og mer følesesmessig opprivende for hele det internasjonale samfunnet som er tilskuere, sier Heier.

JUBLER: Israelske soldater smiler og vinker idet de er på vei ut etter å ha kriget mot Hamas nord i Gaza. Sjansen for at de snart må tilbake til krigen synes stor. Foto: Reuters / NTB
JUBLER: Israelske soldater smiler og vinker idet de er på vei ut etter å ha kriget mot Hamas nord i Gaza. Sjansen for at de snart må tilbake til krigen synes stor. Foto: Reuters / NTB Vis mer

I et møte med sine soldater som kjemper i Gaza sa IDF-sjefen Herzl Hallevi sa nylig at «vi fortsetter til vi seirer og vil presse videre i andre områder».

«Hamas er ikke beseiret. Ingen Hamas-folk gir opp. Noen kjemper til døden, mens andre gjemmer seg i tunneler eller flykter via dem til den sørlige Gazastripen», ifølge Ha'aretz-kommentator Amos Harel.

Han skriver at IDF nå planlegger neste fase i Gaza, og at de «vurderer å be palestinerne oppholde seg i ulike soner i sør, men det er langt fra sikkert om dette er mulig».

Hengemyr

Professor Heier mener ordlyden fra israelske militærledere har endret seg. At det nå prates mindre om å knuse Hamas, og mer om å ta ut deres ledere, våpenlagre, utskytingsramper og andre militære kapasiteter.

- Hamas er ikke nedkjempet, som er ett av Israels overordnede mål. Men kanskje kan de ikke flate ned bydel etter bydel som de gjorde i Nord-Gaza, sier Heier.

Han tror Gazakrigen vil trekke mer ut i langdrag. Et endelig militært nederlag for Hamas vil heller neppe skje.

- Om krigen varer, vil det føre til at Israel ender opp i en hengemyr hvor de vil miste initiativ og gradvis måtte begynne å beskytte seg mot motangrep, mener Heier.

Verre før bedre

Israels nærmeste allierte, USA, er stadig mer utålmodig og ønsker en slutt på de voldsomme lidelsene hos den palestinske sivilbefolkningen.

- USA har brukt sine dyrekjøpte erfaringer fra 20 års krig i Afghanistan og Irak. Hovedlærdommen er at man ikke klarer å vinne mot opprørere som går i sivilt og skjuler våpen og seg selv blant sivilbefolkningen, sier Heier.

Uansett strategi, antar Heier at situasjonen i Gaza «blir verre før den blir bedre».

- Palestinerne er presset sammen på et lite område sammen med Hamas, som ikke kan møte den israelske militærmaskinen på de åpne slettene i nord, hvor de vil tape med en gang. Det er brutal, men effektiv strategi, sier Heier.

Han mener paradokset nå er at alle de sivile palestinske lidelsene styrker limet mellom Hamas og befolkningen, hvor de henter nye rekrutter fra.

- Fra hver Hamas-soldat som drepes, skapes to nye. Jo raskere Israel skjønner at de ikke kan vinne militært, jo raskere kan en komme i gang med politiske prosesser hvor de blir tvunget til å inngå kompromisser, sier Heier.

FORBUDT OMRÅDE: Idet våpenhvilen startet, forsøkte palestinere å dra nordover på Gazastripen, for å se til husene sine. Men Nord-Gaza er forbudt område for palestinere, ifølge Israel, og to palestinere ble skutt og drept, mens elleve andre ble såret i beina, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Ap. Foto: Ap / NTB
FORBUDT OMRÅDE: Idet våpenhvilen startet, forsøkte palestinere å dra nordover på Gazastripen, for å se til husene sine. Men Nord-Gaza er forbudt område for palestinere, ifølge Israel, og to palestinere ble skutt og drept, mens elleve andre ble såret i beina, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Ap. Foto: Ap / NTB Vis mer