Mer blues, mindre sex i Israel

Syke og trøtte av krig og opprør tyr israelere til forlystelser og søtsaker. Sexlysten, derimot, har minket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av kino- og teaterbilletter har steget med opp til 20 prosent fra i fjor. Også besøkene på restauranter og nattpuber øker.

De som ikke lenger tør gå ut av frykt for terroraksjoner tyr til israelske såpeoperaer på fjernsynet.

«Et snev av lykke», den nye israelske såpeoperaen har gått i været på alle seermålinger.

De mer tradisjonelle politiske diskusjonsprogrammene er forlatt til fordel for virkelighetsflukt.

- Vi sørger for å holde temaer som verneplikt eller politikk godt ute av serien, understreker Leora Nir, medeier i den israelske såpekanalen Viva.

Mindre sexlyst

Over 70 israelere, 370 palestinere og 13 israelske palestinere er blitt drept i opprørene som brøt ut da fredsprosessen mellom palestinerne og israeleren kollapset i september i fjor.

Med økt usikkerhet og frykt har sexlysten avtatt. Det viser blant annet salget av Viagra og kondomer, som er gått merkbart ned. Apotekene melder derimot om økt salg av antidepressiva.

- En stat som har mistet sin sikkerhet er en stat med impotente menn, mener lege Alexander Olshanyetsky, som er spesialist på impotens.

- Folk har andre ting å tenke på enn sex. Salget av beroligende midler har steget. Folk er stressa og finner ikke roen, fastslår farmasøyt Avi Raz.

Også antallet menn som besøker bordeller har gått ned.

- Jentene sier at inntektene fra faste kunder har gått ned. Hallikene sier prisen på jentene er nesten halvert på grunn av lavere etterspørsel, sier Olshanyetsky.

Mer våpen og snacks

Den økte usikkerheten har også slått ut på våpensalget. En talsmann for innenriksdepartementet opplyser at antallet søknader om våpenlisenser har økt de siste seks månedene. Samtidig er det flere som reiser på ferie til utlandet, og det er flere enn vanlig som nekter å utføre militærtjeneste i de okkuperte områdene.

Om snacks og smågodt virker beskyttende er vel tvilsomt. Men kanskje det beroliger nervene. Israelerne spiser nemlig snacks som aldri før.

Et av Israels største matkjeder, Blue Square, kunne registrere en økning i lønnsomheten på 23 prosent i siste kvartal i fjor.

Og ekspertene mener at salget av snacks og søtsaker vil holde seg oppe, til tross for de generelle økonomiske nedgangstider i Israel. Trøstespising kalles det.

(NTB)

SNUR RYGGEN TIL: To israelske ungdommer ute på fest. Krigstrøttheten begynner å bre seg i landet.Foto: SCANPIX