Mer bråk for Jens

Da Thorbjørn Jagland gikk av som statsministerkandidat lovet han å reise landet rundt og kjempe for Jens Stoltenberg hvis han møtte problemer. Hittil har partileder Jagland vært mest utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil komme flere harde kamper i Ap. Det er vi fullstendig klar over. Det blir et tøft løp for Stoltenberg, men det er nødvendig. Arbeiderpartiet skal ikke stå stille, men må fornye seg, sier en meget sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Maktkamp

Grasrotopprøret mot delprivatisering av Statoil kan vise seg å bli beskjedent i forhold til den interne striden og maktkampen som kommer når Stoltenberg starter reformprosessen - fornyelsen av Norge og Ap.

Sosialdemokratiske partier i Europa har gjennomgått knallharde maktkamper for å virkeliggjøre reformer og fornyelse. Dagbladet vet at Stoltenberg og hans krets regner med tøffe interne strider også i Ap - en kamp Stoltenberg er villig til å ta.

Et spørsmål flere nå stiller seg, er hva partileder Thorbjørn Jagland vil gjøre. Etter valgnederlaget i fjor høst varslet han full innsats for å styrke partiorganisasjonen, politisk og organisatorisk. Da han gikk av som statsministerkandidat, lovet han å stå opp for Jens. Jagland skulle selv reise rundt i landet og kjempe for Stoltenberg hvis han møtte problemer. Jens skulle slippe å oppleve de bakvaskelser Jagland mener han ble offer for.

Jagland på tur

Men til nå har Jagland brukt det meste av tida som utenriksminister.

Riktignok har han i vår deltatt på fire fylkesårsmøter. Og han møter regelmessig på partikontoret og i samarbeidskomiteen.

Men det er ingen tvil om at Jaglands hovedfokus nå er Europa og verden utenfor Norge.

Ikke bare har han et tett reiseprogram. Utenrikspolitikk er hans store interesse. Da Dagbladet i et intervju nylig spurte Jagland om hvorfor han ville fortsette som partileder, sa han at han som partileder har større mulighet til å styrke Norges forhold til Europa og EU.

Fram mot høstens landsmøte skal han reise mindre utenlands, har han varslet. Men Europa-politikken, Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet og den øvrige utenrikspolitikken vil kreve hans oppmerksomhet.

Fram til det dramatiske landsstyremtøtet i februar i år var Jagland både partileder, parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Selv om han fortsatt er partileder, kan han ikke som utenriksminister ha like god feeling med alt i partiet som før. Flere peker på at de raske skiftene i Ap i vår som ikke minst har gitt partiet regjeringsmakt, har skapt et vakuum i partiorganisasjonen.

Reformene kommer

Om kort tid vil Stoltenberg legge fram en konkretisering av regjeringens mål fram mot valget. Dette vil dreie seg om fem konkrete innsatsområder hvor styrking av offentlig sektor og Velferds-Norge vil være gjennomgangstonen. Striden kommer til å stå om hvordan dette skal skje. Planen er mer ressurser til både stat og kommunene, men kraftige strukturelle endringer for å fornye offentlig sektor.

Satsingsområder vil også være sterkere stimulering av verdiskapningen i Norge og bedre utdanning.

FORBEREDT: Jens Stoltenberg er forberedt på knallharde interne strider i Arbeiderpartiet i tida framover. Flere spør nå hva partileder Torbjørn Jagland vil gjøre for å dempe bråket.