Mer bråk i dag

Gatekampene i København er ikke over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urolighetene i København er ikke slutt. Trolig er det mer bråk i vente etter at politiet tømte det omstridte Ungdomshuset torsdag.

- Situasjonen er så spent at jeg tror den vil eksplodere igjen. Jeg tror vi vil se en masse nye aksjoner, sier lederen for en av støttegruppene for Ungdomshuset, Janne Toft-Lind, til NTB.

Rundt midnatt torsdag, okkuperte et hundretall ungdommer en gammel skole på Nørrebro. Politifolk som nærmet seg ble møtt av steiner og flasker, men da de senere på natten rykket inn i bygningen var de fleste okkupantene forduftet.Varsler aksjoner
Minst tre dager med aksjoner er varslet etter at Ungdomshuset i Jagtvej på Nørrebro ble tømt av politiet ved daggry torsdag. I en nøye planlagt aksjon rykket politiet inn i sjutiden om morgenen, mens beboerne fortsatt lå og sov.

Aksjonen førte til store opptøyer og gateslag flere steder i København torsdag. Verst gikk det utover Nørrebro, der det så ut som om en tornado hadde vært på ferde. Gatebål, hauger av knust glass og skyer av tåregass preget bydelen, som ble helt avstengt av politiet. Demonstrantene bygde barrikader og satte fyr på biler, sykler og avfallscontainere, og 206 personer ble arrestert.

Det er en nordmenn blant de arresterte.

Sent torsdag kveld var det en svært anspent stemning på Nørrebrogade. Demonstrantene hadde spredt seg i mindre grupper langs hele gaten, mens hundrevis av politifolk holdt seg kampklare.

- Sørgelig
Også på Christianshavn og i Christiania demonstrerte Ungdomshus-aktivister, men situasjonen roet seg torsdag kveld. På Torvegade i Christianshavn sto en enslig bil i brann.

- Dette er sørgelig, sier Kasper Laudrup (28) til NTB. Han bor like utenfor Christiania, men kom seg torsdag kveld ikke hjem fordi politiet hadde sperret av alle veiene inn til «hippie»-bydelen fordi demonstrantene hadde planlagt å samle seg der. Sammen med flere titall andre beboere måtte han vente i timevis i regnet.

- København har alltid vært en toleransens by, en by med plass til alle. Slik er det ikke mer, sier han.

Partiene på Folketinget støtter derimot torsdagens politiaksjon. Bare Enhedslisten betegner ryddingen som unødvendig.


På gli 
Bråket omkring Ungdomshuset, som ble opprettet etter de såkalte BZ-aksjonene tidlig på 1980-tallet, startet da Københavns kommune solgte eiendommen til frikirkemenigheten Faderhuset i 1999. I 2006 avgjorde en domstol at ungdommene måtte ut.
FLERE ENN 200 TATT: Over 200 demonstranter ble anholdt av politiet under gårsdagens gatekamper i København. Foto: AP/Scanpix
FLERE ENN 200 TATT: Over 200 demonstranter ble anholdt av politiet under gårsdagens gatekamper i København. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Ungdommene på «huset» har fått tilbud om å kjøpe en nedlagt skole av kommunen som erstatning. Ungdomshuset sa ja til å kjøpe skolen til en symbolsk krone, men det ville kommunen ikke akseptere.

Ifølge Ungdomshusets advokat Knud Foldschack var ungdommene imidlertid på gli.

- Så sent som i går kveld forsøkte vi å finne en løsning. Vi var kommet så langt at det bare var formaliteter som gjensto, sa Foldschack til Ritzau torsdag. Han beklager sterkt politiaksjonen.


(NTB)