Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer brutalt enn naziokkupasjonen av Norge

Vil ha soldatene hjem. - Sammenlikningen er hinsides, svarer Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske soldater har nå vært i Afghanistan i over seks år. Det er lengre enn den tyske okkupasjonen av Norge, sier Erling Folkvord, bystyremedlem i Oslo for Rødt og tidligere stortingsrepresentant for RV.

Sammen med partileder Torstein Dahle overleverer han i går en meningsmåling til lederen for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen (Ap). Dahle og Folkvord vil ha de norske soldatene ut av Afghanistan, og ifølge spørreundersøkelsen, som er utført av Sentio på oppdrag fra Rødt, er over halvparten av befolkningen mot å sende 150 nye spesialsoldater til Afghanistan i mars. Stortinget gikk enstemmig inn for dette, og Rødt mener Stortinget er i fullstendig utakt med folket.

- Norge deltar i en USA-styrt okkupasjon som i sum er mer brutal enn den forferdelige tyske okkupasjonen av Norge. Det norske folk har selv erfaringer med å bli okkupert, og nå må vi ta på alvor at det er vår regjering som opptrer som okkupasjonsmakt, sier Folkvord.

- Vi har bevisst brukt ordet «krig» i spørsmålsstillingen i undersøkelsen. Når regjeringen og andre politikere ikke vil bruke det ordet, bidrar det til å føre folk bak lyset, sier Dahle.

- Men er det ikke ansvarsfraskrivelse bare å trekke soldatene ut av Afghanistan og ikke bidra til å bygge opp landet? - Ved å trekke ut soldatene, kan vi minimere katastrofen. Den samme diskusjonen om å sende soldater til Afghanistan, pågår i mange land. Norsk tilbaketrekking kan gi en positiv dominoeffekt, sier Dahle.

- Hinsides

Leder i Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, mener sammenlikningen med nazistenes okkupasjon i Norge er helt hinsides.

- For det første deltar ikke Norge i en okkupasjon. Vi er invitert av den afghanske regjeringen og er støttet av et enstemmig Sikkerhetsråd. Dessuten er våre intensjoner er noe helt annet enn hva som var intensjonen til nazistene. Vi er der for å bidra til oppbyggingen av landet, sier Akselsen til Dagbladet.

SAMMENLIKNER NORSKE SOLDATER OG NAZISTENES OKKUPASJON: Mens debatten om norske soldater i Afghanistan er under oppseiling i regjeringspartiene, tar partiet Rødt bladet fra munnen. Foto: Scanpix
SAMMENLIKNER NORSKE SOLDATER OG NAZISTENES OKKUPASJON: Mens debatten om norske soldater i Afghanistan er under oppseiling i regjeringspartiene, tar partiet Rødt bladet fra munnen. Foto: Scanpix Vis mer

- Hva synes du om at det i det hele tatt trekkes paralleller til andre verdenskrig?

- Sammenlikningen er helt hinsides og bare viser hvor langt unna alle andre Rødt er, sier Akselsen.

Han avviser også blankt at Stortinget er i uttakt med folket selv om over halvparten av de spurte i målingen går mot å sende nye spesialsoldater.

- Det er vel heller sånn at Rødt - med sine 2 prosents oppslutning - er i uttakt med befolkningen, sier Akselsen.

- Men over halvparten av befolkningen er jo uenig i å sende nye spesialsoldater?

- Vi har helt klart en oppgave med å forklare hvorfor Norge bidrar i Afghanistan, men når jeg reiser rundt, føler jeg absolutt ikke at det er noe opprør mot politikken vi fører, sier Akselsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) understreker viktigheten av nettopp spesialstyrkene.

- Kabul er svært utsatt for terrorangrep. Spesialstyrkene skal ha et særlig ansvar for å forsøke å forhindre terroranslag mot den lovlig valgte afghanske regjeringen og sivilbefolkningen, sier Strøm-Erichsen.

TIL ANGREP: Erling Folkvord og Torstein Dahle i partiet Rødt legger fram undersøkelse som hevder at det er flertall mot Norske soldater i Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIL ANGREP: Erling Folkvord og Torstein Dahle i partiet Rødt legger fram undersøkelse som hevder at det er flertall mot Norske soldater i Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Kvinnemotstand

Meningsmåling Rødt har fått utført, viser også klare kjønnsforskjeller. Kvinne er betydelig mer negative til å sende nye spesialsoldater til Afghanistan. Mens 49,7 prosent av mennene mener det er riktig å sende soldatene, er det bare 21,9 prosent av kvinnene som mener det samme.

- Det er vanskelig å si hva dette skyldes, men vi vet jo også fra andre sammenhenger at kvinner er mer radikale enn menn. Dessuten er menn i større grad drillet inn i en aksept av militære maktbruk gjennom for eksempel førstegangstjenesten, sier Dahle.

image: - Mer brutalt enn naziokkupasjonen av Norge

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!