- Mer brutalt om dette hadde vært toppstyrt av IS

Soloterrorist, tror norsk forsker og Sydney-politiets lærer i gisselsaker.

ETTER SJU TIMER:  En av de ansatte kommer seg i sikkerhet fra kafeen i Sydney. Foto: Rob Griffith, AP/NTB Scanpix.
ETTER SJU TIMER: En av de ansatte kommer seg i sikkerhet fra kafeen i Sydney. Foto: Rob Griffith, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er flere trekk ved gisselsituasjonen i Sydney som kan tyde på det ikke er en koordinert aksjon fra IS (Den islamske stat), men at det er en soloterorrist - en enkeltstående sympatisør - som står bak, mener forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

- Hvis dette hadde vært toppstyrt, ville kanskje flere vært involvert. Da ville vi kanskje ha sett et angrepslag og at det var mer brutalt. Men operasjonsmodusen i dette angrepet tyder så langt på at det er snakk om soloterrorisme, utført enten av en som sympatiserer med IS, eller som som vil bruke dette til å få oppmerksomhet av en eller annen grunn.

Og koplingen til IS virker ganske uklar så langt siden han ikke hadde med seg IS-flagg. Og det virker ikke organisert når gisseltakeren ikke har et IS-flagg, som han har krevd å få inn ett i lokalet, sier Tønnessen til Dagbladet.

- Ut fra de første  bildene som viser deler av flaggene gisseltakeren har hengt opp i vinduene i kafeen i Sydney, kan jeg ikke identifisere flagget til noen bestemt gruppering, sier  FFI-forsker Truls Hallberg Tønnessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer