Mer distriktsteater

Flere museer og teater i distriktene kommer styrket ut etter at Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomite i dag ettermiddag avga innstilling til regjeringens forslag til kulturbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Arbeiderpartiet inngikk et forlik som omdisponerer 18,4 millioner kroner i forhold til regjeringens budsjettforslag til kulturtiltak i distriktene.

Sentrumspartiene går inn for å øke bevilgningene til disktriktskulturen med 10,2 millioner kroner i forhold til regjeringens forslag. En del av pengene tas fra det som var tenkt brukt til markeringen av tusenårsskiftet. I forhold til regjeringens forslag på 22 millioner kroner, tar Ap og H 12 millioner kroner, slik at det står igjen 10 millioner kroner.

Ap og Høyre sikrer også flertall for et kutt i bevilgningen til garantilønninger og kunstnerstipend på 3,2 millioner kroner i forhold til regjeringens forslag.

Regjeringens forslag om en reduksjon i pressestøtten på 15 millioner kroner blir vedtatt, men Ap og H sørger for at denne nedgangen i produksjonsstøtten blir fordelt på alle aviser, ikke bare på noen enkelte slik det lå an til i budsjettforslaget.

De som får mer

Omdisponeringen på 18,2 millioner kroner er blant annet fordelt med 2 millioner til Operaen i Oslo, 1 million til Trøndelag Teater, 1 million til Haugesund Teater, 200.000 til Teatret Vårt i Molde, 200.000 til Hordaland Teater, 500.000 til Distriktsoperaen i Kristiansund, 300.000 til Ringsakeroperaen, 500.000 til Musikkselskapet Harmonien i Bergen og 300.000 kroner til Steinvikholmen Musikkteater i Sør-Trøndelag.

Flere museer får også mer penger. Dette gjelder Bergverksmuseet på Kongsberg 500.000 kroner, Vassdragsmuseet Labro på Kongsberg 700.000, Kvinnemuseet på Kongsvinger 1 million, Regionalt kulturverksted i Drammen 1 million, Jugendsentret i Ålesund 2 millioner, Internasjonalt kultursenter og museum i Oslo 800.000 og Kvænatun i Porsanger 300.000 kroner.

I tillegg kommer en bevilgning på 2 millioner kroner til teknisk-industrielle museer fordelt over hele landet.

Mest retorikk

Kristelig Folkepartis kulturpolitiske talsmann, Ola T. Lånke, er ikke imponert over det H og Ap har fått til, men sier likevel at det er positivt at også disse partiene har oppdaget at det finnes kultur i distriktene.

- Når Ap og H sier de har fått til en distriktsprofil på kulturbudsjettet, er dette mer retorikk enn realiteter, for en betydelig del av dette går til storbyene, sier Lånke.

Han viser også til at sentrumsregjeringen gikk inn for å øke kulturbudsjettet med 45 millioner kroner i forhold til Ap-regjeringens forslag.

(NTB)