- Mer dødelig enn sars

WHO slår nå alarm om den smittefarlige fugleinfluensaen som nå herjer i deler av Sørøst-Asia. Tre mennesker er døde i Vietnam, og millioner av høns, kyllinger og ender er slaktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir nå også gjennomført tester på ni døde barn i Hanoi for å få slått fast om viruset som har rammet fjærkreet også har rammet disse barna.

- Global krise

- Hvis viruset utvikler seg til å smitte også fra menneske til menneske, kan vi stå overfor en global krise, sier WHOs koordinator Peter Cordingley.

- Dette er et potensielt større problem enn sars fordi vi ikke har noe forsvar mot sykdommen. Hvis det slår seg sammen med et menneskelig influensavirus, kan det forårsake alvorlig skade internasjonalt, mener han.

Sprer seg raskt

Symptomene på fugleinfluensa hos mennesker er feber, hoste og kanskje lungebetennelse. Symptomene er, som hos Sars, i første omgang svært lik andre, men ikke dødelige, vinterplager.

Sykdommen sprer seg uvanlig raskt hos høns, kyllinger og ender. I det siste utbruddet i Vietnam har mer enn en million kyllinger dødd av sykdommen. En tjenestemann i Ho Chi Minh-byen sier til Associated Press at byens eneste krematorium nå kjører med full kapasitet døgnet rundt, og at mer enn to tonn kyllinger blir kremert hver dag.

- Skjuler sykdommen

Tusenvis av kyllinger døde tirsdag av sykdommen i Sør-Korea, der det i desember ble slaktet 1,1 million kyllinger i et forsøk på å stanse spredningen av sykdommen.

I Thailand hevder flere hønsefarmere at myndighetene har prøvd å skjule utbruddet av sykdommen, og at det har ført til at tusenvis av kyllinger på flere hundre gårder er blitt angrepet.

Importforbud

- Dette er den verste sykdommen vi noen gang har sett. Den angriper svært raskt, sier en hønsefarmer og opplyser til Bangkok Post at han i løpet av kort tid mistet 10000 kyllinger.

I Japan er 6000 kyllinger døde av sykdommen og tusenvis vil bli slaktet og destruert.

Hongkong har stanset all import av fjærkre fra Vietnam, Sør-Korea og Japan, mens Kambodsja har stanset all import fra land hvor sykdommen er registrert.

NY EPIDEMI: En ny epidemi er startet i Sør-Øst Asia. Verdens Helseorganisasjon (WHO) varsler en potensiell global krise.