Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer ekstrem enn Bush

President Barack Obama slo tilbake mot Mitt Romney i voldsomt oppgjør.

DUELL: President Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney, møttes til en forrykkende debatt på Hofstra University utenfor New York. Foto: Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
DUELL: President Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney, møttes til en forrykkende debatt på Hofstra University utenfor New York. Foto: Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMPSTEAD (Dagbladet): Obama hadde mye å rette opp etter en katastrofal opptreden i den første presidentdebatten for to uker siden. I natt slo han voldsomt tilbake i et fartsfylt oppgjør med republikanernes kandidat, Mitt Romney.

Presset på Obama fra hans egne for å levere en langt mer aggressiv forestilling var enormt, og allerede i sitt første svar på spørsmål fra en student om arbeidsplasser, gikk han rett i strupen på Romneys tidligere påstand om å sende bilindustrien i Detroit utfor konkursens rand. Deretter kom angrepene på rekke og rad.

Presidenten virket langt mer opplagt, offensiv og komfortabel enn i forrige runde. Romney fikk også inn en rekke solide angrep, men ble samtidig tatt med buksene nede på faktafeil.

- Mer ekstrem Aller krassest ble Obama da han skulle fortelle om forskjellen mellom den svært upopulære ekspresidenten George W. Bush og Romney. Han mener Romney står for den samme mislykkede økonomiske politikken, som Bush førte, og som bidro til å kjøre den amerikanske økonomien i grøfta, men ikke bare det:

- På noen områder har han gått til mer ekstreme standpunkter når det kommer til sosiale spørsmål, sier Obama og refererer til Romneys motstand mot selvbestemt abort og forsøk på å begrense kvinners rett til prevensjonsmidler.

Etter debatten hevdet begge sider at de hadde vunnet. CNNs umiddelbare meningsmåling etter debatten viste at 46 prosent mente Obama hadde vunnet, mens 39 prosent mente Romney vant.

- Romney ble avslørt i dag. Alt vi gjorde var å vise fram alt det han har stått for. Noen av dem er sikkert komfortable for ham nå, andre er pinlige. Men det er det han har stått for. Hvis de høres ekstreme ut, så er det fordi de er ekstreme, sier Obamas seniorrådgiver, David Axelrod fast etter debatten.

Romneys leir var ikke enige.

- Mitt var knusende igjen i kveldens debatt. Han viste Amerika at 6. november er det et klart valg: Fire år til med noe vi allerede vet at ikke har fungert, eller en ny retning som fører til ekte bedring, sier Romneys visepresidentkandidat, Paul Ryan, i en uttalelse.

- Ikke sant Gang på gang forsøkte Obama også å stanse Romney når han mente Romney kom med usannheter.

- Det du sier nå, er ikke sant, gjentok han flere ganger.

Aller mest ampert ble det da kandidatene fikk spørsmål om terrorangrepet mot USAs konsulat i Benghazi hvor både Libya-ambassadøren og tre andre amerikanere ble drept. Romney har gjentatte ganger angrepet Obama for ikke å ha gjort nok med saken og skjult sannheten om angrepet, som skjedde 11. september.

- Å antyde at noen på mitt lag, enten det er utenriksministeren, FN-ambassadøren eller noen andre ville drive politisk spill eller snakke usant når vi hadde mistet fire av våre egne, det er krenkende. Det er ikke noe vi gjør. Det er ikke noe jeg gjør som president, sa Obama og stirret olmt på Romney.

Deretter forsøkte Romney å hevde at Obama dagen etter angrepet bare hadde kalt det som skjedde et opprør mot en antiislamvideo, og ikke et terrorangrep, men ble arrestert av moderatoren, CNN-journalist Candy Crowley.

- Han sa faktisk det, sa hun til Romney.

- Kan du si det litt høyere, Candy, oppfordret presidenten, mens Romney ble tatt i en pinlig faktafeil.

- Større enn min Debatten hadde også sine humoristiske øyeblikk. Som da Romney spurte Obama direkte om han hadde sett på pensjonsplanen sin.

- Jeg ser ikke så ofte på den. Men din er større enn min, svarte presidenten til stor latter.

Også Romney fikk fram mange av sine hovedpoenger om hvor dårlig Obamas politikk har fungert.

- USA fortjener bedre, sier Romney.