Mer ekstremvær i framtida

Trodde du det regnet mye nå? Forskere melder opp mot 30 prosent mer nedbør i årene som kommer.

MER EKSTREMNEDBØR: Klimaforskere har funnet ut at det i framtida vil bli mer ekstremnedbør enn vi har i dag. Resultatet av forskningen viser at det vil bli høyere temperaturer, mer nedbør og flere tilfeller med ekstrem vind. Her fra Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MER EKSTREMNEDBØR: Klimaforskere har funnet ut at det i framtida vil bli mer ekstremnedbør enn vi har i dag. Resultatet av forskningen viser at det vil bli høyere temperaturer, mer nedbør og flere tilfeller med ekstrem vind. Her fra Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedbørsøkningen kan om høsten bli størst langs kysten, fra Vestlandet til Hålogaland. Om vinteren kan det også bli kraftig nedbørsøkning på deler av Østlandet og i indre strøk av Trøndelag.

Med endret klima vil det regne mer over hele Norge. Unntaket kan bli Sør-Norge om sommeren.

Klimaforskere har med midler fra Norges forskningsråd forsøkt å bringe fram sikrere svar om framtidens klima i Norge.

Resultatet av forskningen viser at det vil bli høyere temperaturer og mer nedbør men at det neppe vil blåse mer i gjennomsnittet. Allikevel kan det bli flere tilfeller med ekstrem vind.

Denne forskningen har vært en del av den store satsingen NorClim (2007-2011), finansiert gjennom NORKLIMA-programmet i Norges forskningsråd.

Mer ekstremnedbør Det regner cirka 20 prosent mer i Norge nå enn det gjorde i 1900. Økningen har vært størst om vinteren, og den har vært størst på Vestlandet.

OVERSVØMMELSER: Med en økning i nedbørsmengden vil også sannsynligheten for oversvømmelser bli større. Her fra skadene etter en oversvømmelse fra Ålen i Holtålen kommune. Foto: Ole Morten Johansen / Dagbladet
OVERSVØMMELSER: Med en økning i nedbørsmengden vil også sannsynligheten for oversvømmelser bli større. Her fra skadene etter en oversvømmelse fra Ålen i Holtålen kommune. Foto: Ole Morten Johansen / Dagbladet Vis mer

At det kommer til å regne enda mer i Norge i årene framover, er et av de sikreste funnene norske klimaforskere har gjort de siste årene. Fram mot år 2100 kan økningen bli på et sted mellom 5 og 30 prosent. Basert på flere klimamodeller er 18 prosent mer regn i gjennomsnitt over hele landet.

- Et viktig funn i forskningen er at vi vil få mer ekstremnedbør. Antakelig vil vi få mer kraftig nedbør over hele landet, sier meteorolog Inger Hanssen-Bauer.

Hun har ledet viktige deler av arbeidet med en stor klimaforskningssatsing som har brakt fram flere svar om framtidens klima i Norge.

Mer nedbør og spesielt mer ekstremnedbør kan få praktiske konsekvenser, ikke minst for norske kommuner. Kunnskapen om mer ekstremnedbør er også viktig for etater som Norges vassdrags- og energidirektorat, Veidirektoratet og Jernbaneverket.

Regn som i Sør-Europa At det kommer mer ekstremnedbør, betyr ikke nødvendigvis at det blir mer flom i elver og bekker. Dette er også viktig kunnskap.

- Med varmere klima vil mer av nedbøren om vinteren komme som regn, ikke som snø. Mye vil derfor renne bort allerede om vinteren, og ikke vente på snøsmeltingen om våren, sier Hanssen-Bauer.

FORVENTER MER EKSTREMNEDBØR: Inger Hanssen-Bauer har ledet viktige deler av forskningen om framtidas klima i Norge. Foto: Bård Gudim / Meteorologisk institutt
FORVENTER MER EKSTREMNEDBØR: Inger Hanssen-Bauer har ledet viktige deler av forskningen om framtidas klima i Norge. Foto: Bård Gudim / Meteorologisk institutt Vis mer

Hun understreker at ekstremnedbøren vil sannsynligvis bli kraftigere, spesielt om sommeren.

Med varmere klima vil atmosfæren inneholde mer fuktighet. Når atmosfæren gir slipp på alt dette vannet, vil vi oftere få kraftige regnvær som i Sør-Europa. Dette vil merkes spesielt i de sørøstlige delene av Norge.

Faren for kraftige byger og dermed regnflom om sommeren vil øke. Flere bekker og små elver kan bli til store elver, også om sommeren.

I dag fordamper rundt 350 mm av de gjennomsnittlig rundt 1500 mm nedbør som hvert år regner over Norge. I et varmere norsk klima vil også fordampingen fra bakken til lufta øke. Fordamper mer vann fra bakken, vil det bidra til at det blir mindre vann i bekker og elver.

Ikke mer vind enn gjennomsnittet «Varmere, våtere og villere», lød varselet fra klimaforskere noen år tilbake. I dag er vi enda sikrere på at framtidsklimaet blir varmere og våtere. Med ny og bedre kunnskap, er det ikke lenger sikkert at det vil blåse mer over Norge.

I så fall fortsetter en trend som er observert på Østlandet fra 1960-tallet og fram til i dag, med noe mindre vind av storm styrke.

EKSTREMVÆR: Klimaforskere tror det kan bli opp mot 30 prosent mer nedbør i årene fram mot 2100. Her på Vålerenga. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EKSTREMVÆR: Klimaforskere tror det kan bli opp mot 30 prosent mer nedbør i årene fram mot 2100. Her på Vålerenga. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Noen klimamodeller varsler at det vil blåse litt mer, mens andre sier at det heller vil blåse litt mindre.

- Vi vet ikke så mye om vind som vi vet om temperatur og nedbør. Hvor varmt det er og hvor mye det regner har vi god statistikk på helt fra 1800-tallet. Men vi har få lange tidsserier på vindstyrke her i landet. Det gjør arbeidet vanskeligere for oss, sier Hanssen-Bauer.

Klimamodeller - Dette er ikke helt sikre forskningsresultater, understreker Hanssen-Bauer. - Men vi har nå flere klimamodeller som peker i retning av at det er slik det vil gå.

Klimaforskningen på framtidas vær i Norge er del av den globale klimaforskningen. Globalt er det et viktig funn at varmere klima på jorda vil føre til mindre regn på sørlige breddegrader, mens det vil regne mer på nordlige breddegrader, som her i Norge.

Når norske klimaforskere nå begynner å bli sikrere på hva som kan bli framtidas klima i Norge, er arbeidet deres i stor grad basert på nedskalering av globale klimamodeller. I dette arbeidet bruker forskerne dynamisk nedskalering og statistisk nedskalering.

Med den type nedskalering kan de i dag si noe om framtidens klima også ganske lokalt, for eksempel i Oslo.

- Funnene våre er fortsatt usikre, noen av dem svært usikre. Men noe finner vi også tydelig. Aller sikrest er det at det blir varmere i Norge, spesielt om vinteren, sier Hanssen-Bauer.

MINDRE SNØ: Forskningen viser at det også trolig blir mindre snø enn før. - Med varmere klima vil mer av nedbøren om vinteren komme som regn, ikke som snø, sier klimaforsker og meteorolog  Inger Hanssen-Bauer. Foto: ADAM IHSE / NTB SCANPIX
MINDRE SNØ: Forskningen viser at det også trolig blir mindre snø enn før. - Med varmere klima vil mer av nedbøren om vinteren komme som regn, ikke som snø, sier klimaforsker og meteorolog Inger Hanssen-Bauer. Foto: ADAM IHSE / NTB SCANPIX Vis mer
STERKERE VIND: Det vil neppe vil blåse mer i gjennomsnittet. Allikevel kan det bli flere tilfeller med ekstrem vind. Over hele Nordvestlandet så campingplasser ut som slagmarker etter orkanen 1.juledag etter orkanen «Dagmar» i 2011. FOTO: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
STERKERE VIND: Det vil neppe vil blåse mer i gjennomsnittet. Allikevel kan det bli flere tilfeller med ekstrem vind. Over hele Nordvestlandet så campingplasser ut som slagmarker etter orkanen 1.juledag etter orkanen «Dagmar» i 2011. FOTO: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer