Mer enn 10 000 personer ble drept i Ciudad Juarez på fem år. Nå er det brå nedgang

Ble kalt «Dødens by», «De drepte kvinners by», «Verdens drapshovedstad».

FØR: Det skjedde rundt ti drap daglig da det var på sitt verste i den meksikanske byen Ciudad Juarez. Nå har antallet drap gått kraftig ned. Her er meksikanske myndigheter på et åsted 31. august 2009, da denne mannen ble festet ned håndjern til gjerdet og skutt gjentatte ganger utenfor en nattklubb i Ciudad Juares. Foto: Reuters/Alejandro Bringas/NTB Scanpix
FØR: Det skjedde rundt ti drap daglig da det var på sitt verste i den meksikanske byen Ciudad Juarez. Nå har antallet drap gått kraftig ned. Her er meksikanske myndigheter på et åsted 31. august 2009, da denne mannen ble festet ned håndjern til gjerdet og skutt gjentatte ganger utenfor en nattklubb i Ciudad Juares. Foto: Reuters/Alejandro Bringas/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På begynnelsen av 1990-tallet startet det. Verdens øyne ble rettet mot millionbyen Ciudad Juarez like sør for den amerikanske grensa og byen El Paso i Texas.

Mellom 1993 og 2003 ble flere hundre kvinner funnet drept. Byen fikk tilnavnet «De drepte kvinners by». To år etter startet den blodige krigen mellom narkokartellene Juarez og Sinaloa.

Ti drap daglig Tilnavnene «Dødens by» og «Verdens drapshovedstad» kom sammen med den dystre statistikken som satte Ciudad Juárez på toppen av lista over verdens mest voldelige byer.

I 2010 avlyste daværende ordfører Jose Reyes Ferriz all offentlig feiring av Mexicos 200-årsjubileum. Det året ble gjennomsnittling ti personer drept hver eneste dag, som tilsvarer en drapsratio på 230 drap per 100 000 innbygger.

I 2010 hadde 5000 personer blitt drept bare siden året før, og hele 10 000 på fem år.

Drastisk nedgang Men noe har skjedd i byen.

I 2011 begynte antallet drap å stupe, og i 2012 fortsatte fallet med 42 prosent sammenlinket med året før. Ifølge det amerikanske nettstedet Global Post har utviklingen fortsatt i 2013.

I en dybdereporatsje skriver Global Post at det var 38 drap i september i år - en nedgang på hele 89 prosent fra 2010.

De har snakket med Isabel Aguilera (38) som husker tilbake til når volden var på sitt verste. Da de kom og dro en far fra frokostbordet og skjøt ham foran sin egen familie. Da de kom for å skyte en butikkeier. Da de drepte to brødre som lå og sov.

KRAFTIG NEDGANG: Det har skjedd en voldsom nedgang i antall drap i Ciudad Juarez i Mexico. Her besøker noen av innbyggerne en bar. Foto: AFP Photo/Jesus Alcazar/NTB Scanpix
KRAFTIG NEDGANG: Det har skjedd en voldsom nedgang i antall drap i Ciudad Juarez i Mexico. Her besøker noen av innbyggerne en bar. Foto: AFP Photo/Jesus Alcazar/NTB Scanpix Vis mer

- Det var folk som ikke var herfra. De ønsket å skape frykt og få makt, sier Aguilera til Global Post.

Vant «El Chapo»? Men hvorfor har det blitt sånn? Noen gir politisjef Julian Leyzaola æren for det.

Han har militær bakgrunn og er kjent for å slå hardt ned på narkovolden, i tillegg til å være opptatt av å holde sine egne kontorer fullstendig fri for korrupsjon.

Ifølge meksikanske medier fikk han drapstrusler fra kartellene bare 48 timer etter at han tok over som politisjef.

Men andre tviler på at Leyzaola er årsaken til den dramatiske nedgangen i antall drap. Mange mener det rett og slett handler om at Sinaloa-kartellet vant krigen om byen.

Det mektige og svært beryktede kartellet ledes av Joaquín «El Chapo» Guzman, som overtok plassen som verdens mest ettersøkte mann da Osama bin Laden ble drept i 2011, ifølge Forbes.

Leyzaola har tidligere opplyst at han har avslått et tilbud om å få nærmere en halv million kroner i uka fra Guzman.

Guzman er kjent for å bruke penger til å løse sine problemer. I 2001 klarte han å rømme fra fengselet ved å bestikke samtlige i fengselet, inkludert fengselsdirektøren selv. Guzman ruslet rett og slett ut dørene.

SLÅR NED PÅ NARKOVOLD: Enkelte mener politiets innsats mot narkovold og korrupsjon innad i organisasjonen var nøkkelen til suksess. Andre mener nedgangen skyldes at et av de rivaliserende narkokartellene vant krigen om byen. I 2010 var det registrert 3116 drap, mens den i 2012 var registrert 759. Foto: AFP Photo/Jesus Alcazar/NTB Scanpix
SLÅR NED PÅ NARKOVOLD: Enkelte mener politiets innsats mot narkovold og korrupsjon innad i organisasjonen var nøkkelen til suksess. Andre mener nedgangen skyldes at et av de rivaliserende narkokartellene vant krigen om byen. I 2010 var det registrert 3116 drap, mens den i 2012 var registrert 759. Foto: AFP Photo/Jesus Alcazar/NTB Scanpix Vis mer

Det lokale politiet hadde han også bestukket, slik at han fikk 24 timers forsprang før militæret startet jakten på ham. 78 personer skal ha vært involvert i rømningen, og det hele skal ha kostet ham i underkant av 15 millioner kroner. Siden har både meksikanske og amerikanske myndigheter jaktet på ham. Dusøren i USA er på 30 millioner kroner og i Mexico på runct 14 millioner kroner.

Bakromsavtale? Mange har derfor ment at Guzman kan ha gjort en deal med Leyzaola om å holde fred, men lokale myndigheter avviser å ha gjort noen avtaler på bakrommet.

Polititopp Raul Avila sier til Global Post at kartellsjefene er ute etter profitt, og ikke vold.

- Det er helt logisk. Hvis du er interessert i å tjene penger, vil du prøve å ha det fredelig, sier Avila.

VANT HAN KRIGEN? Verdens mest ettersøkte mann, Joaquin «El Chapo» Guzman Loera, leder narkokartellet Sinaloa, som lenge kjempet om kontrollen over Ciudad Juarez. Mange mener at antallet drap har stupt fordi Guzman har vunnet. Arkivfoto: AFP Photo/NTB Scanpix
VANT HAN KRIGEN? Verdens mest ettersøkte mann, Joaquin «El Chapo» Guzman Loera, leder narkokartellet Sinaloa, som lenge kjempet om kontrollen over Ciudad Juarez. Mange mener at antallet drap har stupt fordi Guzman har vunnet. Arkivfoto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer