Hetebølger

Mer enn 1000 døde

Portugal har rapportert om mer enn 1000 dødsfall grunnet hetebølgene som herjer rundt om i verden.

HETEBØLGE: Folk strømmer til stranda for å kjøle seg ned. Så langt har 1000 personer i Portugal dødd grunnet hetebølgen som herjer i landet. Her fra Carcavelos Beach utenfor Lisboa. Foto: Armando Franca / Ap / NTB
HETEBØLGE: Folk strømmer til stranda for å kjøle seg ned. Så langt har 1000 personer i Portugal dødd grunnet hetebølgen som herjer i landet. Her fra Carcavelos Beach utenfor Lisboa. Foto: Armando Franca / Ap / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag varslet helsedirektøren i Portugal om at landet må ruste seg for å takle effektene av klimaendringene ettersom temperaturen fortsetter å stige.

- Portugal er blant et av områdene på kloden som kan bli mer påvirket av ekstrem varme, sier Graça Freita til Reuters.

Temperaturene i landet passerte 40 grader i forrige uke. Selv om de har falt de siste dagene, sa Freitas at de holdt seg over normale nivåer for denne tida av året.

MÅ LØPE: Bonden Angel Martin Arjona må løpe for livet etter at han prøvde å redde byen Tabara i Spania fra skogbrannen. Video: Reuters Vis mer

Forventer at dødstallene stiger

Helsedirektoratet i Portugal rapporterte om 238 dødsfall fra 7-13 juli. Nå sier Freitas at dødstallene har økt til 1063 fra 13. juli til 18. juli. Dette som følge av hetebølgen.

En forsker ved universitetet i Lisboa sa i et intervju at det sannsynligvis er eldre mennesker som kommer til å dø grunnet hetebølgen.

- Det forventes at økningen i dødelighet vil forsterkes med klimaendringene som skjer. Derfor må vi iverksette tiltak på folkehelsenivå for å minimere risikoen for at det skal skje, sier Carlos Antunes ifølge Reuters.

Han la til at antallet framtidige dødsfall vil avhenge av de forebyggende tiltakene folk tar for å beskytte seg selv, hvordan omsorgsboliger tar seg av beboerne og tilpasningen av infrastruktur.

Hetebølgene varer lenger

Dødelige skogbranner har herjet over kontinentet. FNs verdensmeteorologiske organisasjon (WMO) advarte om at det er verre i vente.

Hetebølger har blitt hyppigere og mer intense, og varer lenger på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

- I framtida vil denne typen hetebølger være normale, og enda verre enn nå, sier WMO-sjef Peterri Taalas til BBC News.

Storbritannia, som vanligvis har mildere klima, hadde for første gang temperaturer på over 40 grader.

I tillegg til rekordtemperaturene i Storbritannia, erklærte flere brannvesen alvorlige hendelser etter en økning i branner.

Største skogbrannene på 30 år

I Frankrike ble det registrert skyhøye temperaturer i 64 forskjellige områder på mandag.

Selv om rekorden ikke er nådd ennå, har noen steder i landet opplevd sine største skogbranner på over 30 år. Rundt 37 000 mennesker måtte evakueres fra hjemmene sine, skriver BBC News.

Værmeldingen i Italia advarer om temperaturer på 40-42 grader mellom onsdag og fredag.

Det er allerede meldt om flere skogbranner i landet, og brannene som brøt ut mandag kveld i Toscana herjet fortsatt tirsdag ettermiddag.

En smakebit i Norge

De kommende dagene vil flere steder i Norge også få sydentemperaturer.

I dag er det meldt svært varmt flere steder, og spesielt Øst- og Sørlandet kan nyte temperaturer opp mot 30 grader.

Vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt sier at spesielt ett sted blir vær-vinner de kommende dagene.

- Områder østafjells får de høyeste temperaturene på onsdag. Her vil vi nok se 30-tallet flere steder - kanskje over det også, sier Wiberg til Dagbladet, tirsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer