Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer enn 1000 kan være døde

Dødstallene stiger etter jordskjelvet i den indonesiske byen Padang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Mer enn 1.000 kan være døde, sier Rustam Pakaya til Reuters.

Pakaya leder det indonesiske helsedepartementets senter for krisehåndtering. Hardest rammet er byen Padang med sine 900 000 innbyggere.

Som Dagbladet har meldt tidligere, er 75 mennesker erklært døde. Antallet er ventet å stige kraftig, ifølge indonesiske myndigheter.

Sykehus kollapset
Jordskjelvet førte til at en rekke bygninger, både skoler, hoteller og privathus, raste sammen.

- Også sykehuset Jamil i Padang raste sammen, sier Pakaya.

Flere tusen mennesker mennesker kan være innesperret i ruinene.

KOLLAPS: Et kjøpesenter i Padang kollapset under jordskjelvet. Også et sykehus skal ha falt sammen. Foto: Reuters
KOLLAPS: Et kjøpesenter i Padang kollapset under jordskjelvet. Også et sykehus skal ha falt sammen. Foto: Reuters Vis mer

Panikk
De voldsomme ødeleggelsene skapte panikk over hele byen, og myndighetene antok at tusenvis av mennesker ble fanget inne under ruinene.

— Flere hundre hus langs veien er ødelagt. Det brenner flere steder, bruer er ødelagt og det er ekstrem panikk her. Panikken er forsterket fordi ødelagte vannrør har skapt oversvømmelser i gatene, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Søker etter sine
Flere norske selskaper og organisasjoner har i dag forsøkt å komme i kontakt med sine samarbeidspartnere i området, uten hell. Myndighetene opplyste onsdag kveld at det var strømkutt flere steder i byen. Telefonforbindelsen er mange steder brutt.  deretter brutt.

— Her jeg står, kan jeg bare se sammenraste hus og døde mennesker. Noen bygninger er helt ødelagte, andre bare delvis. Folk står bare rundt omkring, de er for redde til å gå inn noe sted, forteller et annet øyenvitne til den indonesiske TV-stasjonen Metro.

— Noen leter også etter familie og venner, men det er vanskelig for det finnes ikke lys, legger han til.

KRISEHJELP: Flere overlevende har søkt medisinsk hjelp ved et lokalt sykehus i Padang. Foto: Reuters
KRISEHJELP: Flere overlevende har søkt medisinsk hjelp ved et lokalt sykehus i Padang. Foto: Reuters Vis mer

Ingen sammenheng
Jordskjelvet kommer dagen etter jordskjelvet og tsunamien som blant annet rammet Samoa og Amerikansk Samoa, der 113 personer er bekreftet omkommet onsdag kveld.

Skjelvene har ingen direkte sammenheng, ifølge professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap i Bergen.

- Gårsdagens jordskjelv har ingen direkte sammenheng med dagens skjelv, men det kan ha hatt en indirekte betydning på den måten at all aktivitet i jordskorpa påvirker hverandre, forklarer han.

Faresone
Det har lenge vært kjent at Padang, provinshovedstaden i Vest-Sumatra, har vært i faresonen for jordskjelv, melder NTB.

Geologer har advart om at Padang kan bli helt ødelagt av et massivt jordskjelv på grunn av byens utsatte beliggenhet.

Onsdagens skjelv ble målt til mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala. Det ble først sendt ut tsunamivarsler, men disse ble raskt trukket tilbake.

GRÅT: Ei såret jente gråter fortvilet i forbindelse med evakueringen i sentrum av Padang. Foto: Reuters
GRÅT: Ei såret jente gråter fortvilet i forbindelse med evakueringen i sentrum av Padang. Foto: Reuters Vis mer

Vet mer i morgen
Det er bare to år siden Padang sist ble rammet av jordskjelv og en påfølgende tsunami. Minst 25 personer omkom.

— Man har bare så vidt fått tid til å bygge opp igjen bygningene som ble ødelagt den gangen, forteller generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE.

Hjelpeorganisasjonen frykter også dødstallene vil stige kraftig i dagene som kommer:

- Rapporter om omkomne har alt begynt å komme inn, men vi vil ha et klarere bilde av hvor store ødeleggelsene er i morgen tidlig, når lokale myndigheter har mulighet til å nå ut til de hardest rammede områdene og får oversikt over skadene, sier Gerhardsen.

RASTE SAMMEN:  En skadet person bæres ut av Universitet i Padang. Universitetet var blant en rekke bygninger som raste sammen da et jordskjelv målt til 7,6 på richters skala ble utløst. 75 personer er allerede bekreftet omkommet. Foto: REUTERS
RASTE SAMMEN: En skadet person bæres ut av Universitet i Padang. Universitetet var blant en rekke bygninger som raste sammen da et jordskjelv målt til 7,6 på richters skala ble utløst. 75 personer er allerede bekreftet omkommet. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling