Mer enn 1500 bor på hemmelig adresse i Norge

På grunn av trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag bor 1588 personer i Norge på hemmelig adresse på grunn av alvorlige trusler.

For å bo på sperret adresse, kode 6, den strengest graderte koden, må man kunne dokumentere at man er alvorlig truet på liv, legeme og helse gjennom politiattest.

- Da vil kun et fåtall personer, også i skatteetaten, vite hvor vedkommende bor, sier underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratets rettsavdeling til Dagsavisen.

I alt 954 personer bor på kode 6 i Norge. I denne gruppen inngår også barn som tas fra foreldrene og akuttplasseres av barnevernet. Ytterligere 634 personer bor på kode 7, som også er hemmelig, men ikke så strengt gradert.

Sperringen gjelder for ett år av gangen og innvilges av Skattedirektoratet og Skatteetaten.

Advokat Marie Solvoll Lyby har bistått mer enn 100 personer som har måttet flytte for å leve på hemmelig adresse.

- Vi jobber tett opp mot krisesentrene og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif). I dag bistår vi rundt 70 personer ved vårt kontor. De fleste er mishandlede og truede kvinner, mange med barn. Vi har også et par unge menn. Der er problematikken tvangsekteskap. En del av kvinnene er fremmedspråklige, men vi har også etnisk norske, sier Lyby.

Hun understreker at det er aller siste utvei å råde noen til å skifte navn og flytte på sperret adresse.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer