Dømt etter Dark Room-etterforskning:

Mer enn 190 fornærmede barn under 16 år

Mann (48) dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn.

DARK ROOM: Saken beskrives som en av de mest omfattende sakene i Vest politidistrikts «Dark Room»-kompleks.
DARK ROOM: Saken beskrives som en av de mest omfattende sakene i Vest politidistrikts «Dark Room»-kompleks. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En 48 år gammel mann er fra Hordaland er dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn, melder NRK. Mannen skal ha betalt for å se på at en rekke barn ble seksuelt misbrukt på Filippinene.

Lovbruddene skjedde en rekke ganger i perioden våren 2011 til høsten 2016, ifølge dommen fra Bergen tingrett, og totalt skal det dreie seg om mer enn 190 fornærmede barn under 16 år.

Saken beskrives som en av de mest omfattende sakene i Vest politidistrikts «Dark Room»-kompleks.

Kamera

Mannen, som er en tidligere lokalpolitiker for Ap, fulgte med på overgrepene direkte på sin PC. Ifølge dommen er det avdekket at mannen hadde opprettet flere brukere på ulike internett-tjenester.

«Dette har gjort det mulig for ham å kommunisere med andre tilsvarende brukere. herunder via kamera hos brukerne, ble det mulighet for å vise bilder, tidvis også med lyd», heter det i dommen.

Og videre:

«Etterforskningen avdekket store mengder samtalelogger, som viste at tiltalte hadde utstrakt kontakt med filippinske brukere».

Etterforskningen viste også at det ble foretatt betalinger fra tiltalte til svært mange personer.

Det var etter samarbeid med norsk politi at filippinsk politi aksjonert mot moren til to av ofrene i saken, ifølge NRK. Ifølge dommen hadde hun tidligere tvunget datteren til å utføre seksuelle handlinger på sin tre måneder gamle lillebror. Kvinnen ble satt i fengsel, og barna havnet på institusjon.

Skjult etterforskning

Den 48 år gamle mannen ble siktet for seksuallovbrudd i februar 2016. Politiet hadde i noe tid forut for dette drevet etterforskning mot ham, der også Kripos var involvert, ifølge dommen. Mannen visste ikke om siktelsen, før han ble pågrepet i sitt hjem i oktober 2016.

48-åringen fikk forkynt dommen på 16 år onsdag kveld. Dommen i sin helhet er på 155 sider.

Statsadvokat i saken, Magne Kvamme Sylta sier han er opplever dommen som grundig.

- Jeg er svært tilfreds med at retten har funnet tiltalte skyldig i de fleste forholdene i saken. Dommen sender et sterkt signal om at barn har rett på rettsvern både i innland, utland og i andre kontinent - at barn har krav på rettsvern uavhengig av stedet de befinner seg på, sier Kvamme Sylta til Dagbladet.

- Riktig prioritering

Under rettsforhandlingene la han ned påstand om at 48-åringen skulle dømmes til lovens strengeste straff; 21 år .

- Nå skal vi vurdere dommen grundig og se om vi vil anke, sier statsadvokaten, som berømmer politiet for sin innsats i etterforskningen av saken.

- Politiet har gjennom «Dark Room» og etterforskningsmiljøet funnet fram til han som nå er domfelt. Jeg vil gi honnør til politiet for å ha fått gjennomslag der. Dette viser også at politiets prioriteringer og ressursbruk har vært riktig, sier Kvamme Sylta.

Forsvarer mannen

Den 48 år gamle mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i 2016. Hans forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest påpeker overfor Dagbladet at påtalemyndigheten ikke fikk medhold i sin påstand om lovens strengeste straff; 21 år fengsel og forvaring av mannen.

- I lys av at min klient fikk forkynt dommen i går, har han ikke rukket å sette seg skikkelig inn i den ennå, sier Sognefest til Dagbladet.

Klienten har tilstått deler av tiltalepunktene.

Han legger til at de trolig vil anke noen av postene i dommen, men at det er for tidlig å si noe om hvilke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer