Gravstøttemysterium:

Mer enn 20 gravstøtter veltet på kirkegård: - Sau sto bak

Politiet har konkludert. - Bonden er imidlertid helt uenig.

VELTET: Mellom 20 og 25 gravstøtter er veltet, og kirkeverge Jan Harald Andersen anmeldte saken til politiet. Sau står bak, konkluderer politiet. Foto: Jan Harald Andersen
VELTET: Mellom 20 og 25 gravstøtter er veltet, og kirkeverge Jan Harald Andersen anmeldte saken til politiet. Sau står bak, konkluderer politiet. Foto: Jan Harald AndersenVis mer

SKirkeverge Jan Harald Andersen gikk til politiet tidligere denne uka da han oppdaget at mellom 20 og 25 gravstøtter hadde blitt veltet på Haugen kirkegård på Åknes. Han anså det som vandalisme.

- Saken er anmeldt til politiet, så får vi se om de kommer til bunns i årsaken, sa han til Andøyposten som først omtalte saken.

Saken har siden da blitt etterforsket, og Vesterålen Online viderebringer nå politiets teori.

Politioverbetjent Yngve Isaksen Wiik ser ingen grunn til å konkludere med noe annet enn at sauer står bak gravstøttevandalisme på Åkne, skriver avisa.

- Spor av sau

Politiet i Andøy var på Åknes tirsdag.

- Porten inn til kirkegården er ikke montert, og der er mye spor etter sau og saueekskrementer inne på området, sier Wiik og fortsetter:

ETTERFORSKET: Politiet har etterforsket saken, og mener å ha funnet de skyldige. Foti: Jan Harald Andersen
ETTERFORSKET: Politiet har etterforsket saken, og mener å ha funnet de skyldige. Foti: Jan Harald Andersen Vis mer

- Jeg ser ingen rimelig grunn til å gjøre andre undersøkelser, og konkluderer - som flere andre - med at det sannsynligvis er sauer som har forårsaket dette, påpeker Wiik.

- Bonden er uenig

Dagbladet har i dag hatt kontakt med kirkeverge Andersen, og fått tillatelse til å bruke hans bilde av de veltede gravstøttene.

- Hva tenker du om at det var sau som sto bak?

- Inngangsportene var tatt inn for vinteren rett før, så det var nærliggende å tro at det kunne være sauer. Bonden var imidlertid helt klar på at det ikke var sauene hans som hadde vært der, men politiet konkluderte annerledes, svarer Andersen og fortsetter:

- Jeg må bare forholde meg til det.

- Tok inn sauen

Bonden som har hatt sau i området, sier det ikke stemmer at han har benektet dette:

- Det er ingen tvil om at sauene har vært inne på kirkegården. Det har jeg aldri benektet. Men ifølge oppservasjonene som er gjort må gjerningen ha skjedd mellom onsdag og lørdag, og faktum er det at jeg tok inn sauene på mandagen før dette skjedde. Hvis dette skjedde mellom onsdag og lørdag kan det umulig vært sau, skriver han i en epost til Dagbladet.

- At sau har kommet seg inn på kirkegård har skjedd før, både her og mange andre plasser, fortsetter han.

Han skriver at han har snakket med andre bønder som har opplevd at sau har kommet seg inn på kirkegården, men skriver at de har aldri opplevd skade annet en oppspiste blomster og sauedritt.

- Da jeg var å rettet opp gravstøttene kunne jeg ikke finne en eneste stein med hår eller ull på. Mange av steinene er gamle, ru og ujevne. Her ville det ha festet seg ull hvis sau har gjort det.

- Ikke snakket med politiet

Han skriver videre til at politiet har ikke vært i kontakt med ham og ikke innhentet fakta om at sauen var tatt inn.

- Det de har gjort er å registrere saueskitt på kirkegården og gjort en enkel og kanskje betryggende konklusjon om at det er sau. Jeg er spesielt skuffet av politiet som ikke har innhente avgjørende informasjon og ikke tatt kontakt, skriver bonden.