Mer enn 200 omkom i tyrkisk jordskjelv

Istanbul (NTB-DPA-Reuters): Mer enn 100 mennesker omkom i jordskjelvet som rammet vestlige deler av Tyrkia i natt, ifølge et medlem av regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 200 mennesker omkom i det kraftige jordskjelvet som rammet det vestlige Tyrkia natt til tirsdag, sa Tyrkias innenriksminister Sadettin Tantan til det statlige fjernsynet tirsdag morgen.

Minst 37 mennesker var tirsdag morgen funnet omkommet og mer enn 500 var skadd etter jordskjelvet. I byen Bursa mistet 20 mennesker livet, mens 10 andre omkom i Istanbul, meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Skjelvet, som ble målt til 6,7 på Richters skala, hadde sitt episenter i industribyen Izmit, som ligger ved Marmarahavet mellom Svartehavet og Egeerhavet. Mange større bygninger i Izmit raste sammen i jordskjelvet, der mange internasjonale selskaper har sine kontorer og fabrikker.

Det var ventet at dødstallene både der og andre steder i Tyrkia ville stige ut over dagen. Ti mennesker var i morgentimene funnet døde i Istanbul, der det også ble meldt om 250 skadde, og gatene i millionbyen ble fylt av panikkslagne mennesker.

Eksplosjoner

Store deler av Izmit sto i morgentimene i flammer, og folk i området fortalte at de stadig kunne høre eksplosjoner. Brannfolk greide imidlertid i løpet av morgentimene å få kontroll over brannet i et stort oljeraffineri utenfor Izmit.

Izmit-regionen er et av Tyrkias viktigste industriområder, der utenlandske selskaper som Toyota, Hyundai, Goodyear, Mannesmann og Lafarge har etablert seg. Deler av en fabrikk som tilhører den italienske dekkprodusenten Pirelli skal være ødelagt i jordskjelvet.

- Jeg var i kantinen i en nabobygning til selve fabrikken, da bakken begynte å riste. Deler av fabrikken og deler av kantinen raste sammen, og jeg og flere andre kom til skade, forteller en overlevende etter jordskjelvet i den tyrkiske industriregionen.

Mørklagt

Store deler av Istanbul ble liggende i mørke, fordi jordskjelvet førte til midlertidig brudd i strømforsyningen. Tusenvis av panikkslagne innbyggere samlet seg i gatene rundt Taksim-plassen i sentrum av byen etter jordskjelvet i de tidlige morgentimer.

I Ankara, som ligger rundt 400 kilometer øst for Istanbul, var rystelsene langt svakere men likevel merkbare. En talsmann for det seismologiske institutt i Kandilli sa at det nok kunne komme etterskjelv ut over morgenen, men tilføyde at det ikke var noen grunn til panikk.

Om lag 80 prosent av Tyrkias befolkning på nærmere 65 millioner mennesker bor i områder som ble rammet av torsdagens jordskjelv. Et jordskjelv med styrke over 6 på Richters skala kan gjøre omfattende skader. Siden 1991 har Tyrkia vært rammet av fem skjelv med en styrke høyere enn 4,7.

Unntakstilstand

>

Tyrkiske myndigheter innførte tirsdag morgen unntakstilstand i flere provinser i de vestlige og sentrale deler av landet. I Ankara ble det opprettet et eget krisesenter. Helsedepartementet sendte et mobilt sykehus til Sakaraya, 100 kilometer øst for Izmit, der skadene skulle være svært store.

Seismografiske målinger viste at skjelvet inntraff klokken 03.02 lokal tid, og varte i 45 sekunder. Politiet stengte av hovedveien fra Istanbul til Izmit, og ba folk om å holde seg unna de mest trafikkerte veiene, slik at de ikke skulle hindre redningskjøretøyer i å komme fram.

Ved 07-tiden tirsdag morgen var det fortsatt ikke kommet opplysninger om omkomne, skadde eller materielle ødeleggelser fra de mer avsidesliggende strøk nær skjelvets episenter. Tyrkiske myndigheter fryktet at ødeleggelsene i disse strøkene kunne være omfattende.