Mer enn 40 sjiamuslimer skutt og drept på buss i Pakistan

Angrep med motorsykkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): 43 sjiamuslimer er skutt og drept etter skyting på en buss i Karachi, Pakistan, melder den pakistanske avisa Dawn.

Minst 13 skal være skadet, mange av dem kritisk. Det er ventet at dødstallet vil stige.

Pakistansk politi opplyser at flere gjerningsmenn på motorsykkel stoppet bussen, og skjøt tilsynelatende tilfeldig mot passasjerene, skriver BBC.

- Minst seks personer angrep bussen i nærheten av området Safoora Chowk. Først skjøt de fra utsiden, deretter gikk de ombord i bussen og fortsatte angrepet, sier en talsperson for politiet til nyhetsbyrået AFP.

Den militante, islamistiske gruppa Jundullah hevder å stå bak angrepet. Gruppa har en forbindelse til den pakistanske delen av Taliban.

- De drepte var ismaili og vi regner dem som kafir. Det var fire angrepsmenn. De nærmeste dagene vil vi angripe ismaili, sjiamuslimer og kristne, sier Jundullahs talsperson Ahmed Marwat til Reuters.

- 16 kvinner drept Dødstallet har endret seg flere ganger i løpet av dagen. Mens Dawn melder 43 drepte, opplyser politiets talsmann Atiq Shaikh til Reuters at det er 41 drepte.

Ifølge ARY News, skal det være 16 kvinner blant de drepte. Det var over 60 passasjerer ombord i bussen.

Ofrene ble fraktet til sykehus i nærheten. Fem personer døde før de kom fram.

- Ei lita jente overlevde fordi hun gjemte seg. Tre eller fire andre som kom til sykehuset overlevde. Resten er døde, sier sikkerhetskoordinator Rana M Razzaq ved Memon Medical Center til Dagbladet.

- Sekteriske mål Forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til Dagbladet at det er vanlig at flere grupperinger tar på seg ansvaret etter slike angrep. Det betyr ikke nødvendigvis at de står bak.

Hun kjenner ikke til denne gruppa, men sier det fins mange militante grupper i Pakistan.

- De skifter ofte navn. Jundullah er et vanlig navn og betyr «Allahs soldater». Jundullah i Iran er den mest kjente grupperingen, men det er tydeligvis ingen sammenheng mellom dem og denne gruppa som nå har tatt på seg ansvaret, sier Stenersen.

- Karachi er en voldelig by. Geografien sier lite om hvem som står bak, men Taliban og splintergrupper fra Taliban har definitivt tilstedeværelse i Karachi. Pakaistansk Taliban er også kjent for å ha sekteriske mål og de angriper også de som representerer den pakistanske staten, sier hun videre.

De drepte er ismaili-muslimer, en minioritetsgruppe av sjiamuslimer.

Gjerningsmennene forlot åstedet på mer enn tre motorsykler, og er fortsatt ikke pågrepet av politiet. Myndighetene opplyser at 9 mm pistoler ble brukt i angrepet.