Mer enn 70 omkom i Aten - men Akropolis er uskadd

I formiddag var antallet døde etter jordskjelvet i Aten tirsdag kommet opp i 73, blant dem 16 barn. For atenerne var det likevel en trøst at byens fremste kulturminne - Akropolis - kom uskadd gjennom skjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 50 mennesker var fortsatt savnet, og redningsmannskapene visste at 20 arbeidere lå begravet i ruinene av en sammenrast plastfabrikk. Både der og i restene etter flere sammenraste bolighus fortsatte letearbeidet for fullt.

Av de bortimot 1.600 skadde som etter jordskjelvet ble brakt til sykehus, var situasjonen fremdeles kritisk for 173, og flere av dem svevde i livsfare. Tusenvis av atenere tilbrakte natten til torsdag under åpen himmel, av frykt for nye skjelv.

Faren over?

Seismologer hadde varslet at faren for kraftige etterskjelv var stor i de første 48 timer etter hovedskjelvet, som inntraff klokken 14.56 tirsdag og ble målt til 5,9 på Richters skala. Torsdag ettermiddag skulle de derfor kunne føle seg forholdsvis trygge, ble det sagt.

Inntil da ble folk advart mot å oppholde seg i hus og bygninger med sprekker eller andre synlige skader, som kunne falle sammen dersom det kom et nytt, kraftig skjelv. En første sjekk i de 15 verst rammede distriktene vest-nordvest for Atens sentrum, viste at 80 prosent av husene i disse strøkene er alvorlig skadd.

Halvparten av denne bygningsmassen har fått så store skader at den trolig må rives, sa fagfolk i dag. Ved siden av den mennesklige tragedien, blir jordskjelvet dermed også en økonomisk katastrofe for Aten.

Akropolis

Selv om det på kort sikt er en mager trøst, kunne atenerne glede seg over meldingen om at Akropolis ser ut til å ha kommet gjennom skjelvet helt uskadd, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Det store tempelområdet - navnet betyr «den høye by» - er 2.500 år gammelt, og på samme tid en stor turistattraksjon og et uerstattelig kulturminne.

Byens arkeologiske museum fikk derimot en del skader i jordskjelvet, opplyste kulturminister Elizabeth Papazoi i dag. Flere keramikkgjenstander fra antikkens Hellas skal ha blitt knust, og selve museumsbygningen ble påført sprekker.

Dafni-klosteret fra bysantinsk tid - det vil si fra den greske middelalder - ble også skadd i jordskjelvet. Klosterkirken, der sprekkene fra et jordskjelv i 1981 fortsatt er synlige, fikk nye, dype sprekkdannelser.

(NTB)