Mer enn dobler populariteten

Trygve Slagsvold Vedum er langt bedre enn sin forgjenger Liv Signe Navarsete, mener velgerne.

SP-LEDEREN ER IKKE LENGER LANDETS MINST POPULÆRE: Den nye Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum hever partiet, ifølge Ipsos MMIs junimåling for Dagbladet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
SP-LEDEREN ER IKKE LENGER LANDETS MINST POPULÆRE: Den nye Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum hever partiet, ifølge Ipsos MMIs junimåling for Dagbladet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er langt mer populær enn sin forgjenger, Liv Signe Navarsete. I Ipsos MMIs junimåling for Dagbladet mener 25 prosent av Trygve Slagsvold Vedum gjør en god jobb som partileder for Senterpartiet.

Var landets minst populære Sist Navarsete ble målt, i mars, var Senterpartiet midt i en lederkrise. Da mente bare 10 prosent at hun gjorde det bra, og hun var landets minst populære partileder. Vedum er mer enn dobbelt så populær. Dermed rykker Sp-lederen opp  til landets nest minst populære partileder. Kun SV-leder Audun Lysbakken gjør det svakere.

Trygve Slagsvold Vedum gjør det også langt bedre internt. Da Navarsete var partileder, mente bare 27 prosent av hennes egne velgere at hun gjorde en god jobb. Nå mener 63 prosent av Sp-velgerne at Vedum gjør det bra.

- Det er hyggelig, det. Det å drive et parti er et stort lagarbeid. Det var dårlig stemning, nå er det mer positiv stemning nå, og da blir partilederen symbolet på det, sier Trygve Slagsvold Vedum, som i dag holdt oppsummerende pressekonferanse.

Svak framgang Meningsmålingene har også gått jevnt og trutt oppover for Senterpartiet i det siste. Også denne målingen er en svak opptur. Senterpartiet går fram 0,5 prosentpoeng til 5,5 prosents oppslutning. Det er likt med valgresultatet, og det høyeste så langt i år på Dagbladets partibarometer.

- Det er et jevnt sig nå. Summen av målinger og medlemmer som strømmer til, gjør meg trygg på at det er positiv stemning der ute, sier partilederen.

Partiet har opplevd en medlemsvekst på over 750 nye medlemmer i løpet av våren, noe Sp-toppene kaller formidabelt.

- Det er veldig bra, det gir et godt grunnlag og en god start før kommunevalget, sier Sp-lederen.

Vil ha folkeavstemning om kommuner Han nevner to hovedsaker som han mener har gjort utslag og som vil gi partiet flere velgere i årene som kommer: Jordbrukspolitikken, der Senterpartiet er opptatt av å unngå et mer industrielt jordbruk, og distriktspolitikken der Sp er kraftig motstander av tvangssammenslåing av kommuner og nedleggelser av lokalsykehus.

- Hvis vi kommer i regjering i 2017, vil vi ta opp kommunereformen på nytt, lover Vedum, som mener at kommunestrukturen må avgjøres ved folkeavstemning og frivillighet. Han tror også at det vil bli et spill om jordbruksoppgjøret hvert år framover.

- Hvis Sylvi Listhaug gang på gang blir overkjørt i Stortinget gang etter gang, vil hun til slutt ikke ha legitimitet igjen, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- De valgte dessverre Frp Partiet har støttet Høyre og Frp-regjeringen på enkelte saker, som motorferdsel og tiggeforbud, men partilederen er mest opptatt av sakene der Sp skiller seg fra regjeringspartiene. På spørsmål om hvem han foretrekker å samarbeide med, svarer Vedum unnvikende at han mener det rødgrønne prosjektet fikk til mye bra, og at partiet gjerne samarbeider både med både Sv, Ap, KrF og Venstre.

- Vår holdning er åpen, sier Vedum.

Men når han utfordres på å velge mellom SV og KrF, heller han mot sistnevnte.

- Vi har historisk tette bånd til KrF. Vi synes de har gjort noen feil valg nå ved å støtte Frp. Vi er enige i ord, men i praktisk politikk har de styrket Frp og Høyre. Det er mange muligheter, men Krf har dessverre valgt Frp. Men dette tar vi stilling til i 2017, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Beskyldes for taktikkeri Parlamentarisk leder Marit Arnstad er kritisk til rollene som KrF og Venstre har inntatt.

- Vi har forhåpninger om brede forlik i Stortinget. Nå foregår det mye taktisk der de gjerne unngår å stemme, eller der ett parti får gå fritt, mens det andre sikrer regjeringa. Det skjer så ofte at det spørs om det er en taktisk manøver.

- De sier at de har en fri rolle, og vi vet at de er enige med oss, men de er mer opptatt av å være støttepartier, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet var i vinter sterkt preget av lederstriden rundt Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe. Navarsete ble tvunget til å gå av i februar, og Trygve Slagsvold Vedum ble innsatt som ny leder. Men striden rundt Ola Borten Moe fortsatte. Det ble  kampvotering mellom han og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim om vervet som første nestleder. Moe ble valgt til første nestleder, Tvinnereim til andre nestleder.

I dag fungerer samarbeidet bra, ifølge Sp-toppene, selv om de politiske skillelinjene om for eksempel tempoet i oljeutvinningen, fortsatt eksisterer. Tvinnereim har vært kjent som en grønnere politiker enn den tidligere olje- og energministeren Ola Borten Moe, som gikk under tilnavnet Olje-Ola.

SÅ BRA SYNES FOLKET DE ER:

• Erna Solberg, H - 68 prosent
• Jonas Gahr Støre, Ap - 64 prosent
• Siv Jensen, Frp - 47 prosent
• Trine Skei Grande, V - 46 prosent
• Knut Arild Hareide, KrF - 45 prosent
• Rasmus Hansson, MDG - 33 prosent
• Trygve Slagsvold Vedum - 25 prosent
• Audun Lysbakken - 22 prosent. 

Kilde: Ipsos MMIs junimåling for Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer