- Mer enn etikk, takk

- Kontroll må til for å hindre at ledere deltar i korrupsjon, mener Eva Joly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIMINGEN

til Eva Joly er det lite å si på. Med en mulig korrupsjonssak under opprulling i Statoil, lanserte korrupsjonsjegeren i går sin nye bok «Er det slik verden vi vil ha?»

Og hun benyttet selvfølgelig anledningen til å komme med noen stikk i retning Statoil-saken:

- Når ledere i oljeselskaper sier de må korrumpere for å få innpass i et land, så går kanskje halvparten av beløpet til det aktuelle landet. Det skjer at en stor slump av pengene går tilbake til oljeselskapets egne ledere. Da bruker de ikke pengene til å styrke enkepensjonene i selskapet, de går gjerne til personlig forbruk, sa Joly - som er justisminister Odd Einar Dørums spesialrådgiver.

I går fortalte hun også om sine erfaringer fra etterforskningen rundt det franske oljeselskapet Elf, der forhørsdommeren Joly avslørte milliardkorrupsjon. Og mente erfaringene hennes var allmenngyldige og ikke bare gjaldt Elf.

- INTERNASJONALT ORIENTERTE

selskaper, som oljeselskaper, der det er konsentrert mye makt og penger, er ideelle arenaer for korrupsjon, sier Joly, som mener det er naivt å tro at dette ikke kan forekomme i norskeide selskaper.

- Det holder ikke å innføre etiske reglementer. Man kan ikke stole på folks moralske sans. Kontroll må til, sier Joly, og sikter spesielt til ledere i toppsjiktet som har med store pengesummer å gjøre.

- Når de oppretter nye bankkonti, må de kunne forklare hvor pengene kommer fra, sier Joly, og legger til at store, synlige formuer det ikke kan gjøres rede for, bør være grunn til å starte etterforskning.

OM DEN MULIGE

korrupsjonssaken som er under opprulling i Statoil, sier Joly at hun tror Økokrim med sin kompetanse vil greie å spore de 40 millionene som er betalt ut, og som skal være satt inn på en konto i Sveits.

Hvor pengene videre har tatt veien, vites ikke i dag, men Joly mener man ikke skal ta det for gitt at alle pengene har havnet i Iran. I slike «mellommannsavtaler» det her er snakk om, drypper det gjerne litt på flere involverte.

I sin bok foreslår Joly at bankene - internasjonalt - pålegges å melde fra om mistenkelige transaksjoner når de bestyrer konti for personer som risikerer å bli involvert i alvorlig korrupsjon - slike som politikere, høyere statstjenestepersoner og ledende personer i den private sektor som opererer på felter der risikoen for korrupsjon er høy.

KORRUPSJONSJEGER: Eva Joly, nå spesialråd hos den norske justisministeren, mener bankene må pålegges å melde fra om mistenkelige transaksjoner når de bestyrer konti for eksempel for toppledere i næringslivet. I går lanserte hun sin nye bok på Aschehoug forlag i Oslo.