LEVER AV KISTER:  Abu Ali (65) lever av å lage kister, noe han har gjort siden han var 15 år. På en vanlig dag selger han tre kister. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
LEVER AV KISTER: Abu Ali (65) lever av å lage kister, noe han har gjort siden han var 15 år. På en vanlig dag selger han tre kister. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYEVis mer

Mer enn fire drepte hver dag, i åtte år

Antall drepte som følge av selvmordsbombere i Irak er enormt, viser studier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag sist uke ble minst 28 mennesker drept av en selvmordsbombe i Baghad. I følge en ny studie gjort av det britiske medisinske tidskriftet Lancet, har mer enn 12 000 sivile Irakere blitt drept som følge av selvmordsbombere siden krigen begynte i 2003, melder CNN.

42000 rammet
Studien, ledet av Madelyn Hsiao-Reis Hicks fra Kings College i London, undesøkte i overkant av tusen dokumenterte selvmordsbomber i perioden 2003 til 2010.

Det betyr at flere enn fire personer er blitt drept hver dag under disse åtte årene. Disse drapene utgjør over 11 prosent av alle irakiske dødsfall i samme periode.

- Selvmordsbomberne bruker denne metoden strategisk fordi den er kostnadseffektiv, presis og svært destruktiv, kommer det frem i studien.

Over 30 000 skal også ha blitt skadd som følge av bombene.

Mørketall
Studien undersøkte i overkant av tusen dokumenterte selvmordsbomber i perioden 2003 til 2010. Forskerne som står bak studien utelukker ikke at mørketallene også kan være betydelige.

- Vår dokumentasjon dekker ikke det totale antallet drepte og skadde av selvmordsbombere, ettersom ikke alt rapporteres, og ettersom ikke alt som rapporteres knyttes til selvmordsbombing som årsak.

Amerikanske offer
Ikke bare sivile irakere har blitt offer for bombene. Studien viser også at av rundt 79 selvmordsangrep fra 2003-2010 har 200 fra koalisjonsstyrkene blitt drept, 176 av disse var amerikanere.

Kritikk
Studien baserer seg på tall fra et offentlig og uavhengig irakisk register som dokumenterer voldelige dødsfall i landet. Registeret henter inn tall fra sykehus, likhus, ikke-statlige organisasjoner og offentlige tall i tillegg til rapporter i mediene. Registeret har blitt kritisert fra flere hold, blant annet for å være partiske. Flere hevder likevel at dette er den mest troverdige oversikten i Irak.

Det britiske tidskriftet fikk også kritikk i 2006, da de offentliggjorde en studie som hevdet at 600 000 sivile irakere hadde blitt drept under krigen. Funnene ble av flere sagt å være upålitelige.