Mer enn Røkkes kjæreste

De fleste kjenner henne som kjæresten til Kjell Inge Røkke. En langbeint blondine som følger med sin styrtrike kjæreste i jumbojeten, på fotballkamper og sosietetsmiddager. Men Celina står trygt på egne bein. Som forretningskvinne går hun stadig nye veier for å øke familieformuen. Nå vil hun satse penger på helsekost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember 2000: Midelfart-konsernet er samlet til julebord på Leangkollen i Asker. Det er stor stemning og masse latter. Plutselig spretter det en 27 år gammel blond og vakker kvinne opp på scenen. Hun vifter håret bort fra ansiktet, og griper mikrofonen. På en skjerm ruller en Abba-tekst, og blondinen synger av full hals. Gjestene jubler. Selskapets styreformann og daglig leder opptrer.

Hun heter Celina Midelfart, og feirer at familiekonsernet har nådd målsettingen med en brutto omsetning på en milliard kroner.

Ung og vakker

I motsetning til en del andre bedriftseiere representerer hun bedriften på alle nivåer. Celina tar ofte selv seg av salgsavtaler og oppfølging av kundene. Akkurat slik faren gjorde.

- Jeg setter stor pris på å delta aktivt ute i felten - med medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere, sier Celina Midelfart til Dagbladet.

- Dessuten, i en familiebedrift med en sterk bedriftskultur som min far i sin tid formet, tror jeg at personlige og nære relasjoner bidrar til å bevare verdiene på en best mulig måte.

Flere av dem som kjenner Celina fra møterommene forteller om en 27-åring med samme fandenivoldske stil som faren hadd e.

- Det er lett for mediene å skape et inntrykk av Celina som kjæresten til Røkke - en ung og vakker kvinne som har arvet mye penger. Men mitt inntrykk er at hun er godt egnet til å forvalte dette på en betryggende måte. Hun er voksen og moden for alderen, sier styremedlem Carl-Georg Graff-Wang i selskapet Herman Lepsøe AS.

Fars jente

Helt fra hun var lita jente har Celina vist interesse for business. I middagsselskapene hjemme likte hun å sitte ved siden av farens kamerater og lytte.

På jenterommet lå Kapital og den gamle «Sjøfarten». Etter at hennes far Finn Erik gikk bort i 1995, har Celina sammen med søsteren Hermine og stemor Tove Kvammen Midelfart stått som eneeiere av familiekonsernet Midelfart. En tradisjonsbedrift som siden starten i 1923 har jobbet seg opp til å bli blant de desidert største på merkevarer innen kosmetikk og parfyme i Norge. For hver gang du pusser tennene i Aqua-Fresh eller vasker håret i Wella, klinger pengene i kassa hos Midelfart-familien.

Etter faren arvet Celina, Hermine og stemora Tove Kvammen Midelfart verdier for 820 millioner kroner. I sjefsstolene i underselskapene sitter fortsatt Finn Erik Midelfarts betrodde medarbeidere. Forskjellen er bare at det sitter en 27 år gammel kvinne på toppen, men det tok tid før hun selv satte seg til rette i sjefsstolen.

- Alle trodde nok at Celina en gang skulle overta, men jeg tror det var fornuftig at hun ventet til tida var inne, sier eiendomskongen Christian Ringnes som sitter i flere styrer i Midelfart-imperiet.

Omgås eldre menn

Først etter omorganiseringen av konsernet på den ekstraordinære generalforsamlingen 16. desember 1999 klatret den 27 år gamle kosmetikkarvingen helt til topps som styreformann og administrerende direktør i Midelfart Holding. I tillegg sitter hun i hvert eneste styre i underselskapene.

Arbeidsdagen styrer hun fra kontorlokalene på Aker Brygge, mens resten av bedriften er lokalisert i Lier utenfor Drammen og på Helsfyr i Oslo.

Mange vil hevde at vestkantjenta Celina har et imageproblem. Hun stiller nesten aldri opp på intervjuer. Privatlivet nekter hun konsekvent å kommentere. I en meningsmåling MMI gjorde for Dagbladet i desember svarte bare seks prosent av befolkningen at de beundrer kosmetikkdronningen svært mye.

- Hun er en dame med stil og god smak. En utrolig god ambassadør for selskapet, mener derimot advokat Carl Erik Krefting.

Også han kler rollen som Celinas rådgiver. Krefting, som tidligere har samarbeidet tett med Celinas kjæreste, Kjell Inge Røkke, sitter som styremedlem i Midelfart Holding. I tillegg er han hennes personlige advokat og styremedlem i hennes personlige investeringsselskap Bari AS. Et selskap der Celina forvalter farsarven på 110 millioner kroner med assistanse fra finansmannen Trygve Hegnar. Nok en god venn av faren som Celina har valgt å plukke med i sitt nettverk av rådgivere.

- Det er verdifullt med et kompetent nettverk av støttespillere, sier Celina.

Gourmet og business

Selv om 27-åringen er en aktiv eier, er det andre personer som tar seg av den daglige driften av selskapene. Derfor var det et lite slag i ansiktet at Barbara Thoralfsson i går kunngjorde at hun slutter i konsernet for å bli administrerende direktør i Netcom.

Celina har lagt et år bak seg på den velkjente gourmetskolen Cordon Bleu i Paris.

Det ga henne så gode franskkunnskaper at hun satt som sidekommentator for fransk TV under sendingene fra Lillehammer-OL. Seinere har hun studert økonomi ved de prestisjetunge skolene London School of Economics og Stern School of Business i New York. Til sammen har dette gitt henne en bachelorgrad i finans.

- Hun er flink med mennesker, og flink til å lytte. Hun er ikke egenrådig, men interessert i å høres andre innspill. Samtidig skjærer hun gjennom når det er nødvendig, sier Carl Erik Krefting.

Celina har i hele sitt liv oppsøkt spennende og pengesterke miljøer. I 1993 var hun kjæreste med kronprins Haakon. Under studietida i USA deltok hun på flere sosietetsmiddager sammen med milliardæren Donald Trump.

I utlandet kutter hun ut t-en i etternavnet. Flere amerikanere fikk seg en god latter da Celina presenterte seg som MidelFART.

Satser på helsekost

Til tross for millionoverskudd de siste åra har Celina, Hermine eller Tove Kvammen Midelfart bare tatt ut marginalt med utbytte fra pengemaskinen Midelfart.

- Vi har valgt å forvalte pengene våre i et system som er organisert med Midelfart Holding på toppen. På den måten beholder vi finansiell styrke og fleksibilitet, sier Celina.

Celinas nye satsingsområde er helsekost og livsstilsprodukter. Hun var sentral da Midelfart-konsernet oppdaget en liten bedrift i Hovdebygda i Møre og Romsdal som produserte kosttilskudd. Selskapet selger i dag Norges mestselgende kosttilskudd - Tonalin.

Overfor Dagbladet sier Celina at vil satse videre.

- Jeg er konservativ

I likninga sto Celina oppført med beskjedne 2,6 millioner kroner i inntekt. En stor andel av dette stammer fra overskudd i hennes private investeringsselskap Bari AS. Et selskap der Celina forvalter den delen av farsarven som ikke inngår i Midelfart-konsernet.

Også søsteren Hermine som jobber i medieanalyseselskapet Observer i Oslo, har et tilsvarende investeringsselskap - Pescara As. I styret for begge selskaper sitter Trygve Hegnar og gir råd til søstrene.

Ifølge årsberetningen for 1999 er pengene stort sett plassert i fond og obligasjoner, med Carnegie World Wide II som det største. I tillegg har hun mindre aksjeposter i selskaper der Røkke også er en av hovedaktørene.

Ifølge årsmeldingen hadde Celina aksjer i både Storebrand og Orkla ved årets inngang. Men hun har også investert i det mer risikable IT-selskapet Fast Search & Transfer.

- Vil du fremdeles definere deg som en konservativ investor?

- Ja, det vil jeg. Vi har alltid hatt en konservativ profil, og investeringene bærer i stor grad preg av det, svarer Celina.

<B>RIKE:Celina Midelfart og Kjell Inge Røkke têt-a-têt under båtracet sommeren 2000.