Mer enn ti barn født inn i IS av norske kvinner

PST sier barna kan gjøre krav på norsk statsborgerskap. 

PST: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier at barn blir brukt som bødler, soldater og selvmordsbombere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PST: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier at barn blir brukt som bødler, soldater og selvmordsbombere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn ti barn er født inn i IS av norske kvinner som har reist til Syria. PST sier barn som brukes som bødler og soldater, kan komme til Norge og gjøre krav på norsk statsborgerskap.

PST-sjef Benedicte Bjørnland deltok på et seminar om forebygging av voldelig ekstremisme torsdag. Hun fortalte da om hvordan ekstremistgruppa IS bruker barn.

Ikke så mange har returnert

– Vi vet at de har brukt barn, ofte svært unge barn, som bødler, soldater og selvmordsbombere, sier Bjørnland til TV 2.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kjenner til minst ti barn som er født av norske kvinner som har sluttet seg til ekstremistgruppa IS. De har ikke oversikt over hvor mange av de norske mannlige fremmedkrigerne som har blitt fedre.

Noen av barna født av norske borgere kan komme til å gjøre krav på norsk statsborgerskap i fremtiden.

– Foreløpig er det ikke så mange som har returnert. De som har kommet, har blitt tatt godt hånd om av barnevernet, så vidt vi kjenner til. Men det kan komme flere barn i retur, og da må man være oppmerksomme på at dette er barn som kan ha vært utsatt for svært store belastninger. Det er all grunn til å ha et godt apparat rundt dem, sier hun.

Mørketall

Dagbladet skrev i fjor at 272 IS-krigere var sendt fra kalifatet i Syria og Irak til Europa, og at 150 flere var på vei. PST bekreftet da at de var kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med inngående kjennskap til IS' virksomhet.

- Vi kjenner identiteten til rundt 90 med norsk tilknytning. 20 av dem er drept, rundt 30 har returnert. Om lag 40 med norsk statsborgerskap eller annen direkte tilknytning til Norge er fortsatt i Syria og Irak og har sluttet seg til islamistene.

Samtidig PST vedgår overfor Dagbladet at det trolig er mørketall, og at de ikke har full oversikt over hvor mange med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til de ekstreme islamistene i Den islamske stat.

Dagbladets opplysninger tyder på at rundt 150 personer med norsk tilknytning har vært eller er hos Den islamske stat (også kjent under navnet ISIL, ISIS, IS og det lokale kallenavnet Daesh). Rundt 60 av dem har ikke PST oversikt over.

Dagbladet/NTB