Mer enn ti barn født inn i IS av norske kvinner

PST sier barna kan gjøre krav på norsk statsborgerskap. 

PST: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier at barn blir brukt som bødler, soldater og selvmordsbombere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PST: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier at barn blir brukt som bødler, soldater og selvmordsbombere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere enn ti barn er født inn i IS av norske kvinner som har reist til Syria. PST sier barn som brukes som bødler og soldater, kan komme til Norge og gjøre krav på norsk statsborgerskap.

PST-sjef Benedicte Bjørnland deltok på et seminar om forebygging av voldelig ekstremisme torsdag. Hun fortalte da om hvordan ekstremistgruppa IS bruker barn.

Ikke så mange har returnert

– Vi vet at de har brukt barn, ofte svært unge barn, som bødler, soldater og selvmordsbombere, sier Bjørnland til TV 2.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kjenner til minst ti barn som er født av norske kvinner som har sluttet seg til ekstremistgruppa IS. De har ikke oversikt over hvor mange av de norske mannlige fremmedkrigerne som har blitt fedre.

Noen av barna født av norske borgere kan komme til å gjøre krav på norsk statsborgerskap i fremtiden.

– Foreløpig er det ikke så mange som har returnert. De som har kommet, har blitt tatt godt hånd om av barnevernet, så vidt vi kjenner til. Men det kan komme flere barn i retur, og da må man være oppmerksomme på at dette er barn som kan ha vært utsatt for svært store belastninger. Det er all grunn til å ha et godt apparat rundt dem, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer