Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer fiskesuppe for Bondevik

Statssekretær Solveig Strand i Fiskeridepartementet kan være inhabil både i forhold til torskefisk, makrell og sild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig fredag kveld sa jusprofessor Carl August Fleischer til NRK at Strand var inhabil i spørsmålet om torskekvoter. Senere på kvelden fikk NTB bekreftet at fartøyene hun har eierandeler i, har en større makrellkvote enn torskekvote.

Strand og hennes familie har vesentlige deler av sine inntekter fra selskaper som driver fiske med tre trålere og to ringnotbåter. NTB får opplyst at torskekvoten er på om lag 600 tonn rund fisk, mens makrellkvoten er på rundt 1.800 tonn. I tillegg kommer blant annet en seikvote i Nordsjøen på om lag 400 tonn.

Solveig Strand var tidligere daglig leder i familiebedriften Strand Sea Service, men sier at hun nå har sluttet i stillingen og sagt fra seg alle styreverv. Hun bekrefter imidlertid at hun har betydelige eierinteresser i familiebedriften.

Lar ekspertene bestemme

Jusprofessor Fleischer mener at dette gjør henne inhabil.

- Det loven sier er jo at det må være et særegent forhold som er egnet til å svekke tilliten til at vedkommende er upartisk. Eier man 25 prosent av et rimelig stort fiskerifirma, som kanskje utgjør en hoveddel av familiens inntekts- og formuesforhold, så er det klart man er inhabil, sier Fleischer.

Solveig Strand sier til NTB at dersom hun er inhabil, så er hun inhabil i forhold til de fleste fiskeslag, men selv mener hun å ha sitt på det tørre.

- Nei, noe av det første jeg gjorde da jeg kom til departementet, var å lage et notat til administrasjonsavdelingen, der jeg førte opp alle mine eierinteresser. Jeg har spilt med åpne kort fra første dag i forhold til departementet, sier Strand.

Spørsmålet om hun er inhabil vil hun overlate til ekspertene å avgjøre.

- Prisen det koster

NTB var fredag kveld i kontakt med både hennes far, Olav Strand, og hans bror, Ole Strand, som er oppført som redere i familiebedriften som teller flere selskap og holder til i Ålesund. Begge rister på hodet over påstandene om inhabilitet.

- Jeg ser ikke at det kan oppstå habilitetsproblemer på grunn av dette. Kvotene er allerede fastsatt for de kommende årene, og Solveig vil ikke ha noe direkte med det å gjøre. Skal de ha folk fra fiskerinæringen er dette prisen man må betale, sier Olav Strand.

- Så du ser ikke at dette kan skape problemer?

- Man vil alltid møte seg selv i døra hvis man skal ha noen fra næringa i en slik jobb, men det er altså prisen, sier Olav Strand, og får støtte av broren.

- Hun har spilt med åpne kort hele tiden, og jeg synes påstandene om at hun må melde seg inhabil er bare tull, sier Ole Strand.

 • Fiskeriminister Svein Ludvigsen er erklært inhabil i saker som handler om sild fordi hans bror Kåre Ludvigsen er nestformann i Norges Sildesalgslag. Tidligere i dag meldte han seg ut av frimurerlosjen for å unngå habilitetsproblemer.

  Neppe inhabil


  Det er Norges Fiskarlag som kommer med anbefaling om hvordan den nasjonale kvoten skal fordeles mellom de ulike fartøytypene, men det er fiskeriministeren som har det endelige ordet.

  - Som regel vil statsråden følge anbefalingene fra Fiskarlaget, sier ekspedisjonssjef Johan H. Williams i departementets ressursavdeling til NTB.

  - Departementet foretar en juridisk vurdering av om en statsråd eller statssekretær er inhabil, men det er ministeren selv som avgjør dette. I reguleringssaker som omfatter tusenvis av fartøy, vil ikke en statsråd eller statssekretær være inhabil selv om hun eller han har eierinteresser i et fartøy eller to, særlig ikke når anbefalingene fra Fiskarlaget følges, sier Williams til NTB.

  (NTB/Svein Kristoffersen/Stig Tore Laugen)

HODELØST? Flust av fiskeproblemer for den nye regjeringen.
SÅÅÅÅÅÅ STOR: Fiskeriminister Svein Ludvigsen har meldt seg ut av Frimurerlosjen, men har fortsatt et sildeproblem.
Hele Norges coronakart