- Mer fri, lavere lønn

Lavere lønnstillegg for alle, kortere arbeidstid for eldre og flere innvandrere i arbeid. Det er blant forslagene Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla lanserer for å redde norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag presenterer innholdet i det Stoltenberg og Valla håper skal bli det nye norske solidaritetsalternativet. I flere måneder har Arbeiderpartiet og Landsorganisasjonen arbeidet med forslaget, som er ment å skulle bekjempe den kraftig stigende arbeidsløsheten og Europas høyeste rente.

Historiske erfaringer

Forrige gang politikerne og partene i arbeidslivet ble enige om et solidaritetsalternativ, la det føringer på en rekke lønnsoppgjør. Gjennom det meste av 90-tallet bidro samarbeid mellom politikere, arbeidsgivere og ansatte til å bringe norsk økonomi under kontroll.

Men siden 1998 har en kombinasjon av løssluppen pengebruk og store lønnstillegg til både direktører og ansatte, ført til skyhøye renter og en kronekurs som er i ferd med å ta knekken på konkurranseutsatt industri.

- Farlig situasjon

Noe må gjøres, mener Ap og LO, og lanserer derfor et modernisert - og utvilsomt kontroversielt - solidaritetsalternativ.

- Arbeidsledigheten øker kraftig. Hvis vi ikke gjør noe nå, risikerer vi å få et varig høyere ledighetsnivå her i landet, sier Jens Stoltenberg.

Det er i dag mer enn 82000 arbeidsledige i Norge, en økning på hele 23 prosent bare siden i fjor.

- Det farlige ved situasjonen er at ledigheten går lettere opp enn ned. Den har en tendens til å bite seg fast, påpeker Ap's parlamentariske leder.

Lønnsvekst ned

Dokumentet, som har vært to runder i samarbeidskomiteen mellom LO og Ap, er så godt som ferdigspikret. Her slås det blant annet fast at vi ikke lenger kan koste på oss lønnsoppgjør av den typen vi har hatt de fem siste åra.

Vi har rett og slett fått for mye sammenliknet med arbeidstakere hos våre handelspartnere.

I programerklæringen sies det slik: «Dersom vi skal sikre en sterk konkurranseutsatt sektor, må lønnsveksten ikke være høyere enn i utlandet. Samtidig kan ikke lønnsveksten i resten av økonomien ligge over lønnsveksten i industrien, dersom industrien skal klare å holde på arbeidskraft.»

- Alle må bidra

LO-leder Gerd-Liv Valla mener vi ikke har råd til å vente.

- Det vi fikk til på 90-tallet, var en god reallønnsutvikling, en oppgang i sysselsettingen og en nedgang i arbeidsledigheten. Nå må vi igjen få til en inntektspolitikk som bringer oss på linje med våre handelspartnere, og alle må bidra.

Hun vedgår at Norge siden 1997 har hatt lønnsoppgjør som ligger godt over våre handelspartnere. Skulle vi holdt oss på samme nivå, burde tilleggene i enkelte tilfeller vært nærmere halvert.

Både Ap og LO er opptatt av å holde folk i jobb så lenge det er mulig. Det betyr blant annet at eldre bør få tilbud om både kortere arbeidstid og lengre ferier for ikke å bli utbrente. Samtidig må det bli slutt på det de to oppfatter som diskriminering av innvandrere på arbeidsmarkedet, der arbeidsløsheten er høyest.

Urolige

Verken Gerd-Liv Valla eller Jens Stoltenberg er imponert over regjeringens holdning til problemene i arbeidsmarkedet.

- Vi er bekymret for ledigheten, men føler ikke at regjeringen ser alvoret i situasjonen, sier Valla.

- For den som er arbeidsledig, er det mager trøst at ledigheten i Norge er lav sammenliknet med ledigheten i andre land. Vår ambisjon har alltid vært å være best på dette området, men jeg er redd regjeringen er i ferd med å redusere ambisjonen, sier Stoltenberg.

VELKOMMEN SOLIDARITET! LO-leder Gerd-Liv Valla og Ap's parlamentariske leder Jens Stoltenberg lanserer et nytt solidaritetsalternativ med forslag om mindre lønnstillegg for alle, kortere arbeidstid for eldre og flere arbeidsplasser for innvandrere.