Mer fyll og fart til sjøs

Råkjørerne på sjøen er flere og farligere enn noen gang. Bare i Oslo har antall fartsbøter til sjøs i sommer økt med 20 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De dystre spådommene om enda mer råkjøring på sjøen ser dessverre ut til å slå til. Det er nemlig ikke bare båtsalget, med en økning på ti prosent hittil i år, som går i været. Det gjør også antall fartsbøter. Bare i den innerste delen av Oslofjorden, i havnebassenget og rundt de populære badeøyene, er 1050 båter blitt stanset av politibåten hittil i sommer.

-  Manglende sjøvett

De fleste som blir stanset, slipper unna med advarsel. Men noen forhold er så graverende at forenklede forelegg er uunngåelige.

-  Circa 150 forenklede forelegg er skrevet ut, sier sjefen for havnepolitiet i Oslo, Roar Isaksen.

-  Det er veldig mange nye båtførere med store og raske båter. Vi merker en helt annerledes kultur på sjøen nå enn for noen år siden. Dette gir også utslag på våre foreleggsstatistikker, sier Isaksen. Han forteller om en rekke båtførere som ikke skjønner hvorfor de blir stoppet fordi de rett og slet ikke aner hvilke regler som gjelder.

De fleste foreleggene gjelder fartsovertredelser. Men også manglende rednings- og flytevester og manglende lanterner slår ut på politiets rekordstatistikk.

Asker og Bærum Politistasjon har samme erfaring:

-  Manglende sjøvett er et stort problem. At det har gått så bra, er bare flaks. Når båtene blir større, drar eierne gjerne på lengre turer. Det betyr at det blir stillere i vårt område. Men vi venter dem snart tilbake, sier fungerende politistasjonssjef Yngve Kristoffersen.

Båttrøbbel

Hvaler lensmannskontor har opplevd en enorm vekst i antall båter langs Østfold-kysten i sommer.-  Vi har skrevet ut om lag 20 forelegg for stor fart og anmeldt en del personer for promillekjøring. Antall saker ville ha økt betraktelig hvis det ikke hadde vært for at båten vår fikk motorhavari og har vært ute av drift midt i den mest hektiske perioden. Nå har vi leid en ny skjærgårdsjeep og er klare for ei ny helg, sier fungerende lensmann Rune Jensen.

Også langs Sørlandskysten har det vært en travel sommer. Agder politidistrikt har, ifølge Arendal politistasjon, opplevd stor økning i promillekjøring og fartsovertredelser til sjøs.