Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer gift fra Romeriksporten

I juli, august og september var det 70 ganger mer akrylamid i drensvannet i Romeriksporten enn det som ble målt i oktober. Nye prøver viser at ti milligram gift per liter vann fosset ut i Alna-elva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye måleresultatene skal tas med i vurderingen av de helsemessige konsekvensene for dem som har arbeidet med Rhoca Gil i tunnelen.

I oktober - etter at NSB Gardermobanen hadde sluttet å bruke tetningsmiddelet Rhoca Gil - ble det målt 140 mikrogram akrylamid per liter vann. I nedfrossede vannprøver fra juli, august og september ble det målt 9654 mikrogram per liter. Det vil si bortimot ti milligram akrylamid per liter vann.

Dramatisk

Bellonas kjemiansvarlige, Christian Rostock, mener tallene er dramatiske, men ikke overraskende.

- Vi trodde det skulle være ille, men håpet at det ikke skulle være det. Nå kan vi i hvert fall være sikre på at det finnes organismer som er skadd, sier Rostock.

Han er usikker på hvilke skader giften kan ha ført til.

NSB Gardermobanen informerte Fylkesmannens miljøvernavdeling om de nye målingene fra Norsk Institutt for Vannforskning i går. Nye målinger kan ikke påvise akrylamid igjen i vannet som går ut i Alna og Oslofjorden. Men det er fortsatt små konsentrasjoner av metylolakryamid.

Ny rapport

- Metylolakryamid er nesten like giftig, men det er nesten ikke testet ut, sier Christian Rostock.

En gruppe skal på oppfordring fra NSB Gardermobanen vurdere hvilke konsek-venser utslippene fører til. I midten av november skal NSB Gardermobanen levere en rapport med vurdering av hvilke konsekvenser utslippene har hatt for plante- og dyrelivet i Alna og Oslofjorden.

Hele Norges coronakart