KRIGEN I SYRIA:

- Mer har skjedd i Syria de fire siste månedene enn de fire siste årene

Denne uka gjenopptas fredsforhandlingene for Syria i Geneve. Jan Egeland er på plass. 

DØD OG LEMLESTELSE: Krigen i Syria har vart i over seks år, og nær en halv million mennesker er drept og et ukjent, men enormt antall millioner syrere har blitt skadd for livet. 14-årige Ziad (t.h) har fått skadet ryggen og må tilbringe livet i rullestol. Her sammen med en hjelpende venn i Douma, en forstad like utenfor Damaskus. Foto:  Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix      
DØD OG LEMLESTELSE: Krigen i Syria har vart i over seks år, og nær en halv million mennesker er drept og et ukjent, men enormt antall millioner syrere har blitt skadd for livet. 14-årige Ziad (t.h) har fått skadet ryggen og må tilbringe livet i rullestol. Her sammen med en hjelpende venn i Douma, en forstad like utenfor Damaskus. Foto:  Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix       Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I starten av 2017 var Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for Syria, en optimistisk mann: 2017 skulle bli forhandlingens år - og det året da syrere ville flytte hjem igjen, for å gjenoppbygge landet igjen.

- 2017 kan fremdeles bli forhandlingenes og avtalenes år, men jeg må innrømme at de første tre månedene har vært en skuffelse. Spesielt for Syrias sivile og for det humanitære arbeidet, sier Egeland til Dagbladet.

- USA må med

For selv om Assad-regimet siden Aleppo-kampene i dag kontrollerer de største og viktigste delene av Syria, går det ikke en dag uten kamper ett eller annet sted i landet. Den siste uka har det vært kamper like utenfor hovedstaden Damaskus.

- Det har i grunnen knapt vært våpenhvile. Avtalen som Russland, Tyrkia og Iran ble enige om i Astana var aldri i nærheten av å bli så omfattende som våpenhvilene som ble framforhandlet da USA også var med. Vi trenger USA tilbake på banen med full diplomatisk kraft, slik den var før presidentvalget, forteller Jan Egeland.

Onsdag og torsdag er han med i forhandlingene i Geneve, i et håp om at sivile syrere ikke skal lide enda mer enn de allerede har gjort i løpet av den over seks år lange konflikten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.