Clarion Hotel The Hub

Mer innleie-trøbbel for Stordalen: Krevde likebetaling, møtt med krav om å gi fra seg goder

- Fagforeningsknusing, mener Fellesforbundet.

FESTLIG: Da Petter Stordalen og kona Gunhild åpnet hotellet Clarion Hotel The Hub i Oslo torsdag, glimret flere innleide arbeidere som har jobbet med prosjektet med sitt fravær. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
FESTLIG: Da Petter Stordalen og kona Gunhild åpnet hotellet Clarion Hotel The Hub i Oslo torsdag, glimret flere innleide arbeidere som har jobbet med prosjektet med sitt fravær. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da fagorganiserte i bemanningsfirmaet HS2 krevde likebetaling med ansatte i firmaer de leies ut til, svarte HS2 med å fjerne gratis transport og husvære.

- Dette er jo for å ta knekken på de organiserte. Det er fagforeningsknusing, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Fellesforbundet.

Onsdag denne uka møtte Dagbladet ham og to østeuropeiske fagorganiserte i snøslapset på Jernbanetorget, foran Petter Stordalens nye prestisjehotell Clarion Hotel the Hub. Med stor festivitas ble hotellet åpnet dagen etter.

Men ikke alt har vært like festlig rundt byggeprosjektet.

Enda mer trøbbel

Ifølge en kartlegging fra Rørleggernes fagforening ble det i løpet av ei uke begått hele 185 brudd på arbeidslivs-lovgivningen.

- Helt uakseptabelt, sa Petter Stordalen til Dagbladet om det.

Nå forteller østeuropeerne Dagbladet møter på Jernbanetorget om mer trøbbel.

De to rørleggerne er ansatt i bemanningsselskapet HS2 Norge Østfold, som har leid ut ansatte til The Hub-prosjektet.

IKKE SÅ FESTLIG: Dagen før den festlige åpningen av Stordalen-hotellet The Hub i Oslo, hører Fellesforbundets Boye Ullmann to østeuropeiske arbeidere fra bemanningsbyrået HS2 fortelle hva som skjedde da de ba om likebehandling med ansatte i firmaer de var utleid til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE SÅ FESTLIG: Dagen før den festlige åpningen av Stordalen-hotellet The Hub i Oslo, hører Fellesforbundets Boye Ullmann to østeuropeiske arbeidere fra bemanningsbyrået HS2 fortelle hva som skjedde da de ba om likebehandling med ansatte i firmaer de var utleid til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nylig krevde de fagorganiserte i HS2, i stor grad polakker og rumenere, samme lønnsvilkår som ansatte i firmaene de er utleid til - begrunnet med likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven.

- Tullete

De fikk et uventet svar, i form av nye kontrakter som de ble bedt om å signere.

- Vi må betale husleie. Og vi får ikke lenger dekket reisen fra der vi bor til arbeidsplassen, sier en av dem via en tolk.

- Det er helt tullete, utbryter den andre.

Begge mener at de med den nye kontrakten kommer dårligere ut enn med den opprinnelige, og har ikke signert den. Begge vil være anonyme, av hensyn til framtidige jobbmuligheter.

Ifølge HS2 har ingen ønsket den nye kontrakten.

«Union busting»

HS2 bekrefter framstillingen.

«Det var krav fra fagforeningen at DERES medlemmer skulle ha 12 % feriepenger og [betaling for] bevegelige helligdager. Dette innfrir HS2. For å unngå å forskjellsbehandle noen trakk HS2 de ekstra ytelsene fra godene (Bolig og reise til og fra jobb) som man uansett ikke er forpliktet til å gi», skriver HS2s advokat Geir Johan Nilsen i advokatfirmaet Aabø-Evensen & Co.

Ifølge Boye Ullmann i Fellesforbundet er dette «union busting» eller «fagforeningsknusing» - altså tiltak for å hindre at ansatte organiserer seg.

«HS2 applauderer fagforeningens innsats mot de useriøse aktørene i bemanningsbransjen», skriver HS2s advokat til dette.

Boye Ullmann har ikke registrert utmeldinger fra de 17 som han opplyser å ha som medlemmer blant HS2 Norge Østfolds cirka 250 ansatte.

- Maks tre fra HS2

Han mener likevel at selskapets mottiltak forhindrer rekruttering.

- De ser at det ikke lønner seg å organisere seg – i stedet for motsatt, sier Ullmann.

Han opplyser at Fellesforbundet siden i fjor sommer har vervet cirka 50 medlemmer fra Romania og Polen i tre bemanningsforetak, «nettopp fordi de vil ha likebehandling».

Oras AS, som flere ansatte i HS2 har vært utleid til, opplyser at innleieandelen til «The Hub»-prosjektet på grunn av kort byggetid har vært høyere enn vanlig, og at Oras i utgangspunktet baserer seg på egne ansatte.

Stabsdirektør Bjørn-Erik Saga skriver at avtalen om «The Hub» med de tillitsvalgte er at maks tre personer kan leies inn fra HS2.

«Dersom det er korrekt at et bemanningsbyrå ikke forholder seg til gjeldende lover og avtaler vil Oras ikke inngå - eventuelt terminere - kontrakter med slike firmaer», skriver Saga.

«Opptatt av seriøsitet»

« I denne konkrete saken er det hovedentreprenør Betonmast som må svare», skriver Marcus Carlson, som er sjef for Petter Stordalens eierselskap Strawberry Brothers og dermed talsperson for byggherren.

Han skriver også at «som byggherre stiller vi etiske krav til våre leverandører utover det som er lovpålagt oss. Alle våre leverandører og entreprenører er pålagt å underskrive og godkjenne vår "Code of Conduct", som innebærer at de er pliktet å oppfylle norske krav til sikkerhet og ansettelsesforhold, samt sosiale og miljømessige standarder. Vi har nulltoleranse for avvik i kontrakts- og arbeidsmiljøforhold»,

Kommunikasjonsdirektør Per Anders Muri hos Betonmast oppgir å ikke ha grunnlag for å kommentere saken spesifikt. Han skriver at Betonmast «er generelt opptatt av seriøsitet» og «arbeider aktivt for å sørge for at lover og regler overholdes i alle ledd i våre kontraktskjeder.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer