Hundretusener tok til gatene i etterkant av det doble terrorangrepet 22. juli og engasjementet fortsetter: 39 prosent av ungdommer mellom 15 og 24 sier de er blitt mer politisk engasjerte etter hendelsen. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
Hundretusener tok til gatene i etterkant av det doble terrorangrepet 22. juli og engasjementet fortsetter: 39 prosent av ungdommer mellom 15 og 24 sier de er blitt mer politisk engasjerte etter hendelsen. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

Mer interesse for politikk etter 22. juli

Én av tre ungdommer sier at 22. juli har vært en vekker, ifølge undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn én av tre ungdommer sier de er mer politisk engasjerte etter 22. juli. Interessen for politikk øker også i resten av befolkningen, viser ferske tall fra forskningsstiftelsen Fafo.

39 prosent av ungdom mellom 15 og 24 sier de er blitt mer politisk engasjerte etter 22. juli. Blant de mellom 24 og 60 gjelder det én av fire, viser en undersøkelse gjennomført av Synovate.

- At én av tre ungdommer sier at 22. juli har vært en vekker, er ganske mye. Det som er overraskende, er at det helt åpenbart har hatt en triggereffekt på politisk engasjement, men ikke på valgdeltakelsen, sier forskningsleder Sissel Trygstad til Dagsavisen.

To av tre av alle de spurte som er blitt mer politisk engasjerte, sier at de følger mer med på nyheter og diskuterer mer politikk med venner og kolleger. I tillegg viser undersøkelsen at 11 prosent av ungdommen er blitt aktive i andre typer politiske organisasjoner.

- Funnene i undersøkelsen er gledelige, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Alle de norske ungdomspartiene har opplevd en økning i antall medlemmer etter 22. juli. AUF, som ble direkte rammet på Utøya, har fått 4 000 nye og opplever rekordoppmøte på samlinger.

(NTB)