FLERE SVAR:  Audun Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne. Foto: Erling Hægeland
FLERE SVAR: Audun Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne. Foto: Erling HægelandVis mer

Mer jentetrøbbel for Lysbakken

Kontrollkomiteen graver videre etter pengerøret i selvforsvarssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Stortingets kontrollkomité krever mer utdypende svar fra Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. Statsråden har havnet i alvorlig jentetrøbbel, etter at Dagbladet avslørte at departementet for tre uker siden delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs i skolen.

Sine egne
Deler av pengesummen gikk til «Jenteforsvaret», som på søkertidspunktet var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

I brevet til Lysbakken skriver en enstemmig komité også at statssekretær Henriette Killi Westhrin har gitt informasjon til offentligheten, som ikke var korrekt.

Det redegjorde Audun Lysbakken for i sitt første svar til komiteen, men komiteen er ikke fornøyd:

- Hvordan vil statsråden for fremtiden forsikre seg om at dette ikke skjer?, Spør Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Og denne formuleringen har regjeringspartiet Senterpartiet blitt med på, Per Olaf Lundteigen?

- Vi mener jo at Lysbakken har redegjort for dette i sitt svar til kontrollkomiteen, men vi valgte å se stort på dette og stemte for innholdet i svaret til Lysbakken, sier Lundteigen til Dagbladet.
Som ventet Dagbladet skrev i går at kontrollkomiteen ville kreve ytterligere svar av Lysbakken, og det skjedde under dagens møte. Det var ventet at kontroll og konstitusjonskomiteen ville kreve ytterligere svar fra statsråden i denne betente saken.

I vedtaket fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen blir Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet nå bedt om å sende over dokumentasjon og lister over alle tildelinger av tilskudd.

- Så får vi se om regelbrudd har forekommet andre steder også, sier  komiteens leder, Anders Anundsen (Frp),  til NRK.

Regelrot Statsråd Audun Lysbakken valgte i sitt første brev til kontrollkomiteen å legge seg flat for kritikk, og innrømme regelrot. Likevel valgte Stortingets kontrollkomité å kreve ytterligere svar fra statsråden.

De ønsker også å få vite om statsråd Lysbakken har tenkt å rette opp uretten i forhold til andre, liknende organisasjoner.

- Vil statsråden forsøke å rette opp feilene som er begått overfor eventuelle andre organisasjoner, spør komiteen i brevet til statsråden.

Kritisk Komiteemedlem Per Olaf Lundteigen sier til Dagbladet at komiteen har en positiv kultur for å passe på at statens forvaltning av penger og tilskudd går riktig for seg, og det er grunnen til at man går så grundig til verks i denne saken.

-Denne behandlingen viser at vi følger godt med, sier Senterparti-veteranen til Dagbladet.