Mer kål og erter i framtiden

Menyen vår blir stadig sunnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under næringsmiddeldagene 2007 holdt Einar Risvik, forskningsdirektør ved Matforsk, et foredrag om våre matvaner i 2030. Der fortalte han at vi i fremtiden kommer vi til å spise mer kål, erter, pateer og pureer.

- Jeg tror vi kommer til å spise mer pateer og pureer, som er svært næringsrike og med en konsistens som gjør at også de aller eldste kan spise det, sa han.

Mer fritid

Han tror også at vi kommer til å bli mer opptatt av personlig ernæring.

- Om 20 år kommer vi til å ønske et kosthold med mer proteiner fra fisk og kylling, mindre karbohydrater og økt mengde antioksidanter, sier Risvik til nettsiden forskning.no.

Han tror også at når dagens 40-åringer runder 60, vil de ha god økonomi, god helse og mye fritid.

- Epidemisk utvikling

Men Risvik ser også faren for at det kan gå den andre veien.

MER KÅL: I fremtiden skal vi spise mer kål og erter. FOTO:Scanpix
MER KÅL: I fremtiden skal vi spise mer kål og erter. FOTO:Scanpix Vis mer

- På veldig mange måter ligger vi 15-20 år etter utviklingen i USA. Dersom dette også gjelder overvekt, må drastiske tiltak iverksettes snarest. Ellers vil 20-30 prosent av den norske befolkning være sykelig overvektige i 2030, skriver Matforsk på sine nettsider.

Risvik mener at det er vanskelig å forstå hvor dramatisk dette er.

- Utviklingen er epidemisk. Vi må gjøre noe med dette nå, sier han.

Han mener næringsmiddelindustrien har et stort ansvar for å forandre utviklingen.

- Hvis ikke det sunne, økologiske brødet smaker godt, velger folk et annet, tror Risvik.