– Mer kulturparti enn folk aner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Frps landsmøte vil denne helga programfeste at norsk kultur lever best uten at den stimuleres med mangfold utenfra. Dere skjerper tonen mot offentlige tiltak for mer kulturelt mangfold, og forslaget til politisk program vil ha ned tempoet i tilnærming til andre kulturer. «Integrasjon av uttrykk fra andre kulturer bør foregå i et naturlig tempo og bør ikke være en offentlig oppgave. Norsk kultur lever i naturlig samvær med andre kulturer og trenger derfor ikke egne stimuli for å ta til seg nye impulser», står det i programforslaget deres. Hva er deres bekymring?

– Utgangspunktet vårt, er at hvis vi mener noe om å skape samhold og harmoni, må vi slutte å bygge oss arenaer for enkelthet. Hvis det hver gang det kommer eller oppstår en slik gruppe, skal opprettes noe særegent, blir det feil. Skal det være noe utenom en felles arena, er det ikke statens oppgave å bygge på den.

– Kan du gi noen eksempler på tilbud dere mener det er unødvendig at staten skal støtte?

– Jeg har ikke noe liste her, men det må være grenser for å skulle ivareta smale sjangre.

– Hvilke kulturuttrykk er det da dere mener det er verdt at staten skal støtte?

– Da vil du få ulike svar, men hovedlinja er å vri støtten dit hvor kapitalen ikke finnes. Motsatt av det regjeringa har gjort. Vi vil for eksempel støtte mer kultur for barn og ungdom, og de som ikke har penger til å betale for seg. Men vi har jo også i Frp beveget oss i denne saken, når det gjelder teater og liknende. Hos oss er det noen som liker opera og noen som ikke gjør det. Noen som liker country, og noen som ikke gjør det.

– Du sier dere er for å gi støtte der kapitalen ikke er inne, men dere har vel også sagt at kulturen må kunne klare å tjene sine egne penger?

– Vi har ikke vært prinsipielle, men vi vil flytte mye av kontantstrømmen, vri det slik at det kommer der folk vil ha det.

– Hva har du å si til de som kaller dere et kulturfiendtlig parti?

– Da jeg var kulturpolitisk talsmann fra 1997 til 2001, var det akkurat det samme. Men det er fordi vi tør å stå fram og si det vi mener, og tør å prioritere i forhold til hva vi mener vi skal bruke penger på. Det er det ingen andre som gjør. Jeg skjønner ikke at det er noe galt i at voksne mennesker skal betale for det de bruker.

– Hva mener du vil skje med norsk kulturliv, dersom Fremskrittspartiet får bestemme etter valget i høst?

– Noen sier jo at kulturen vil bukke under, men jeg sier den vil blomstre. Da vil vi få et offensivt næringsliv som vil være med og støtte norsk kulturliv. Det er masse muligheter til å støtte kulturen, som regjeringen har bygget ned. Å bli kalt fiendtlige kan vi leve godt med. Det er fordi makta i kulturen er redd for oss. Slik som også media er det, siden vi på mange måter er fienden, som vil ta bort subsidiene.

– Hvem er det du mener er makta?

– Noen kaller det finkulturen, noen kaller det etablert kultur. Vi snakker om den kulturen som folk er så opptatt av, og bruker. Vi tror folk er villige til å betale for det, og vi tror næringslivet er med og støtter det. Fremskrittspartiet er mer kulturparti enn folk aner.