Mer legionella i Østfold

To personer innlagt med smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er oppdaget to nye tilfeller av legionellasmitte i Østfold, skriver Fredriksstad Blad. En 50-åring fra Sarpsborg, og en 80-åring fra Fredrikstad behandles nå på samme måte som pasientene under det store legionellautbruddet tidligere i år.

Sensasjon om smitten er fra Borregaard

- Det vil være en sensasjon dersom det skulle vise seg at disse to har blitt smittet fra Borregaard, sier smittevernoverlege Jetmund Ringstad ved Sykehuset i Østfold til avisa.

Det var Borregaards anlegg i Sarpsborg som var smittekilden ved det store utbruddet, og nå tar sykehuset nye vannprøver fra kjøletårnet i Sarpsborg. For sikkerhets skyld.

Enkelttilfeller

Ringstad jobber ifølge Fredriksstad Blad ut fra en teori om at de to representerer enketlstående smittetilfeller. 50-åringen ble svært syk da han kom hjem etter et to-ukersopphold i USA, og Ringstad tror mannen ble smittet der.

80-åringen derimot, har bare oppholdt seg i Fredrikstad/Sarpsborg-regionen, og må nødvendigvis ha blitt smittet lokalt. Men smittevernoverlegen avdramatiserer det.

- Siden 2000 har det årlig blitt registrert mellom 20 og 25 enkelttilfeller av legionella i Norge. Alt tyder på at det er to slike saker vi her står overfor, sier Ringstad.

SYNDEREN FORRIGE GANG: Dette tårnet hos Borregaard i Sarpsborg spredte legionella-smitten under utbruddet i vår. Nå betegner smittevernoverlegen i Østfold det som en sensasjon om det samme tårnet fortsatt sprer smitten.